מחלת COVID-9, הנגרמת מנגיף הקורונה SARS-CoV-2, מופיעה ברמות חומרה שונות ומגוונות, החל בתסמינים קלים בלבד וכלה בדלקת ריאות חריפה עם פגיעה בכלי הדם ובלב, נזק לאיברים נוספים ולבסוף מוות. אחת ההשערות בנוגע לסיבה להידרדרות החולים היא שמערכת החיסון שלהם פועלת בעוצמה רבה, ושפעילות היתר הזאת אחראית לעיקר הנזק שנגרם לרקמות, עד כדי קריסת מערכות.
התופעה הזאת מוכרת במצבים רפואיים רבים, כגון אסתמה, דלקות כרוניות, הלם אלרגי ומחלות אוטואימוניות, וגם במחלות נגיפיות כמו שפעת וסארס. במצבים כאלה רופאים משתמשים בסטרואידים – הורמונים שמדכאים את פעילות מערכת החיסון – כטיפול יעיל ובטוח יחסית לשימוש. מחקרים חדשים מעלים שסטרואידים עשויים לעזור גם לחולי קורונה קשים.
כשמחלת COVID-19 התפרצה לראשונה בסין בסוף 2019, הרופאים בעיר ווהאן ניסו על החולים טיפולים רבים, בהם תרופות סטרואידיות. באמצע אפריל השנה העלו חוקרים לשרת הפרסום המוקדם medRxiv מחקר שמצא כי סטרואידים לא הועילו במניעת מותם של חולים קשים. למעשה, במינונים גבוהים הם אף העלו את התמותה בהשואה לחולים קשים שלא טופלו בסטרואידים. גם קבוצת מחקר סינית אחרת מצאה קשר בין מתן סטרואידים לעלייה בתמותה של חולי קורונה. עם זאת, בשני המקרים לא מדובר במחקר קליני אלא בניתוח מקרים של מטופלים לאחר מעשה.
מאת ד"ר גל חיימוביץ'