השבוע היה שבוע מעניין בחזית המאבק נגד הקורונה, עם פרסום תוצאות ביניים מהשלב השני של חברות סינובק ופייזר, ועם דיווחים על התקדמות הניסויים הקליניים של החברות המובילות, אבל החדשות המרעישות ביותר היו הפצצה שהטיל נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, כשהכריז כי מוסקבה אישרה חיסון רוסי נגד נגיף הקורונה, ושהם בקרוב יתחילו בייצור המוני ויספקו אותו לאזרחי רוסיה שירצו בכך.
החיסון, שקיבל את השם "ספוטניק 5", פותח במכון גמאליה (Gamaleya) במוסקבה. הוא מבוסס על אדנו-וירוסים, נגיפים הגורמים לצננת, שהונדסו כך שישאו את הגן שאחראי על יצור אחד מחלבוני המעטפת של נגיף הקורונה, SARS-CoV-2. החיסונים של אוניברסיטת אוקספורד ושל חברת ג'ונסון אנד ג'ונסון, כמו גם החיסון שנמצא בשלבי פיתוח במכון הביולוגי הישראלי, מבוססים על רעיון דומה. אולם, בשונה מהחיסונים האחרים, החיסון הרוסי ניתן בשתי מנות עם נגיפים מהונדסים מעט שונים, דבר שלדברי החוקרים שפיתחו אותו צפוי להגדיל את יעילותו ואת הזיכרון החיסוני.
החיסון נכנס לשלב הראשון של הניסויים הקליניים ובמקביל לשלב השני באמצע יוני. התוצאות הרשמיות של שלבים אלה לא פורסמו, אך אתמול דווח כי הוחלט שהן מספקות וכי רשויות הבריאות הרוסיות אישרו אותו לשימוש בלי שעבר לשלב השלישי, שבו נבדק על מספר גדול של בני אדם אם החיסון אכן יעיל ומגן מפני המחלה. פירוש הדבר שהרוסים אישרו את החיסון בלי שעמד בקריטריונים המקובלים, דבר שמעלה חששות כבדים בקרב מומחים בנוגע לבטיחות וליעילות שלו, וכן יוצר תקדים מסוכן לקיצור דרך בתהליך הפיתוח של תרופות וחיסונים.
מאת ד"ר ארז גרטי