ההכרזות של חברות פייזר ומודרנה על הצלחת הניסויים בחיסוני ה-RNA החדשים מעוררות שאלות רבות: מהם חיסוני RNA? כיצד הם עובדים? מה הסכנה? מדוע צריך לשמור אותם בקירור עמוק? ומה ההבדל בין החיסונים של שתי החברות? כל התשובות.
שתי חברות פרסמו לאחרונה הודעות על יעילות רבה של החיסון החדיש שפיתחו נגד מחלת COVID-19. גם חברת פייזר וגם חברת מודרנה דיווחו בהודעות לתקשורת על יעילות של כ-95 אחוזים של החיסונים שהן מפתחות, המבוססים על mRNA. מה הם החיסונים האלה, מה ההבדל בינם לחיסונים אחרים ומה הדמיון והשוני בין החיסונים של שתי החברות?
מה זה mRNA?
RNA שליח, או mRNA, זו מולקולה שמכילה הוראות לייצור חלבון. ה-DNA שנמצא בגרעיני התאים שלנו מכיל את ההוראות לייצור כל החלבונים בגוף. RNA שליח הוא העתק של מקטע DNA – גֵן – שמכיל הוראות לייצור חלבון מסוים. מבחינה כימית, DNA ו-RNA הן מולקולות דומות מאוד: שתיהן שרשראות ארוכות של ארבע יחידות הנקראות בסיסים חנקניים או נוּקְלֵאוֹטִידִים המחוברים למולקולת סוכר. אולם בעוד DNA מורכב מהנוקלאוטידים אדנין, תימידין, ציטוזין וגואנוזין (המסומנים באותיות G, C, A ו-T), ב-RNA הנוקלאוטיד אורידין (U) מחליף את התימידין. הבדל נוסף הוא במולקולת הסוכר, שב-DNA יש לה אטום חמצן אחד פחות מאשר ב-RNA. ההבדל הזה מקנה למולקולת ה-DNA עמידות גבוהה יותר לתנאי סביבה מאשר RNA. ההבדל השלישי הוא שה-DNA נמצא בדרך כלל בצורה של שתי שרשראות ארוכות מלופפות זו סביב זו, מבנה הסליל הכפול המפורסם, לעומת RNA שלא נמצא במבנה כזה. למולקולות RNA יש סוגים רבים, ו-RNA שליח הוא רק אחד מהם.
מאת: דר' גל חיימוביץ'