מחקר קליני חדש שנערך במשך 28 שבועות בקרב מבוגרים עם מצב של טרום-סוכרת (Prediabetes) מצא שצריכה יומיומית של תותים עשויה לשפר מדדים של נוגדי חמצון, להפחית דלקת בכלי הדם ולשפר את רמות הסוכר בצום.
החוקרים מאוניברסיטת קליפורניה עיצבו מחקר רנדומלי מסוג crossover, שבו כל משתתף קיבל תקופה אחת עם טיפול בתותים ותקופה שנייה ללא תותים (לאחר תקופת שטיפה).
במהלך תקופת ההתערבות, המשתתפים צרכו מדי יום 32 גרם אבקת תותים מיובשת בהקפאה – המקבילה לכ-2.5 מנות תותים טריים.
ממצאים עיקריים:
לאחר 12 שבועות של צריכת תותים נצפו השפעות חיוביות ברורות:
- עלייה במדדי נוגדי חמצון:
נרשם שיפור משמעותי ברמות Superoxide Dismutase (SOD), גלוטתיון (GSH) ויכולת נוגדת החמצון הכוללת.
גם רמות בטא-קרוטן בדם עלו באופן ניכר. - ירידה ברמות הסוכר בצום:
רמות הגלוקוז ירדו בממוצע ל-97 מ”ג/ד”ל, שיפור מובהק לעומת תקופת הביקורת. - הפחתת דלקת בכלי הדם:
רמות החלבונים ICAM-1 ו-VCAM-1, שמעידים על דלקת ותפקוד לקוי של כלי דם, ירדו משמעותית בתקופת התותים. - בטיחות:
המשתתפים סבלו מעט מאוד מתופעות לוואי (בעיקר הפרעות קיבה קלות).
המשמעות הקלינית:
המחקר מצביע על כך שצריכה קבועה של תותים עשויה להיות כלי פשוט וטבעי לשיפור בריאות מטבולית אצל אנשים המצויים בסיכון לפתח סוכרת סוג 2.
התוצאות מחזקות את ההנחה שתותים – העשירים בפוליפנולים, אנטוציאנינים וויטמין C תורמים להפחתת נזק חמצוני ולשיפור תפקוד כלי הדם.
עם זאת, החוקרים מדגישים שמדובר במחקר קטן יחסית (25 משתתפים בלבד), ולכן נדרשים מחקרים נוספים באוכלוסיות גדולות ומגוונות יותר כדי לאשר את הממצאים.
סיכום:
- תותים אינם רק טעימים — הם עשויים לשפר בריאות מטבולית ולהפחית סיכון לסוכרת.
- 12 שבועות של תוספת תותים לתפריט שיפרו משמעותית מדדים חמצוניים ודלקתיים.
- מדובר באפשרות יישומית ונגישה לתמיכה באורח חיים בריא בקרב אנשים עם טרום-סוכרת.





