מחקר ארוך טווח שנערך בשבדיה מצא כי גבינות וממרחים עתירי שומן מועילים לבריאות המוח, ומפחיתים את הסיכון לדמנציה.
מחקר הקוהורט הפרוספקטיבי כלל מבוגרים בגילאים 45-73 ממאלמו, שבדיה. הדיאטה של הנבדקים הוערכה בתחילת המחקר, כאשר מוצרי המזון חולקו ל-4 קטגוריות – חלב, מוצרי חלב מותססים, גבינות ושמנת. ריבוד נוסף נערך על פי תכולת השומנים בגרמים ליום עבור כל קטגוריה.
אחר הנבדקים נערך מעקב למשך חציון של 25 שנים, עד האבחנה של דמנציה, מוות או עד סיום תקופת המעקב.
החוקרים מצאו כי הנבדקים, שצרכו את הכמות הגבוהה ביותר של גבינות שמנות ושמנת, הדגימו סיכון נמוך ב-13% ללקות בדמנציה מכל סיבה, בהשוואה לנבדקים, שצרכו את הכמות הנמוכה ביותר.

