לעיתים קרובות מדי ההורים נוטים לשכוח את כללי הזהירות במתן תרופות לילדים, בייחוד כאשר מדובר בתכשירי OTC. החזרת (recall) התכשירים לטיפול בהתקררות ושיעול של ילדים בארה”ב שימשה כתזכורת חשובה לעובדה כי לא קיימת תרופה שאין בה סיכון כל שהוא.
ד”ר לאורה ג’נה (רופאת ילדים) פרסמה לאחרונה 5 כללים המיועדים להורים, להבטחת מתן מינון נכון ומדויק של תכשירים נוזליים לתינוקות וילדים:
1. ילידים אינם מבוגרים קטנים. לעולם אין להניח כי תרופות המיועדות למבוגרים מותרות תמיד גם לילדים. לא כל התרופות המאושרות לטיפול במבוגרים מאושרות גם לטיפול בילדים. לא רק המינון משתנה בטיפול בילדים, גם תדירות המתן יכולה להיות שונה באופן משמעותי, בנוסף, ילדים עלולים לסבול מתופעות לוואי שלא נצפו אצל המבוגרים.
2. למשקל יש משמעות. יותר מדי תרופה עלולה להזיק, פחות מדי לא יעיל. בעוד שלגבי תכשירים המאושרים לטיפול במבוגרים וילדים גדולים קיימת המלצה למינון בהתאם לגיל, בילדים צעירים (מתחת לגיל שנתיים) חיוני לחשב את המינון בהתאם למשקלם המדויק. מכיוון שמשקל הילדים משתנה במהירות בגיל זה, חשוב מאד שההורים יתייעצו עם רופא או רוקח לפני מתן התכשיר על מנת להבטיח מינון נכון ומדויק.
3. יש לטפל בסימפטומים רק על פי הצורך. חשוב שההורים לא יטפלו יתר על המידה בילדים ע”י שימוש בתכשירים המטפלים בכל המחלות האפשריות. יש לטפל בסימפטומים הספציפיים ולהבטיח שהטיפול יימשך רק כל עוד יש צורך בו.
4. התמודדות עם הסירוב לקחת תרופה. ישנן הרבה תרופות (OTC ותרופות מרשם) שטעמן גרוע. וגם כשטעמן סביר, ילדים חולים נוטים לירוק את התרופה, להקיאה או פשוט לסרב לבלוע אותה. אין להוסיף את התרופה לבקבוק החלב או המיץ של התינוק, למרות הפיתוי להסוות את הטעם ע”י ערבוב התרופה בנוזלים אחרים שבבקבוק. לעיתים קרובות מדי ההורים אינם יודעים כמה נוזל הילד באמת שתה. מכיוון שמינון חוזר הינו מסוכן, חשוב להתייעץ עם רופא הילדים לפני מתן חוזר. הכי מומלץ כמובן, לתת את המינון המדויק בפעם הראשונה.
5. מומלץ להורים להתייעץ עם רופא הילדים או הרוקח. ההורים אינם רופאים, הינם הורים, חשוב שבבואם לתת תרופות לילדיהם יסתמכו על מקורות מידע אמינים (רופא הילדים או הרוקח) על מנת להבטיח שיקבלו תמיד את התכשיר המתאים לטיפול בסימפטומים של ילדיהם, את הכמות המתאימה לגילם ומשקלם והינם נותנים את התכשיר בדרך הנכונה. כך שההורה יהיה בטוח שהתכשיר שהוא נותן לילדו הוא גם יעיל וגם בטוח.
ככל שאנו מתקרבים לעונה נוספת של התקררויות ושפעות חשוב שההורים יבררו לעצמם האים באמת קיים צורך בתרופה. אם הילד משחק וההורה נדרש “לרדוף ” אחריו בכל לרחבי הבית כדי לתת לו תרופה להתקררות, סביר להניח שאין בתכשיר כל צורך. בדומה למבוגרים שאינם זקוקים תמיד לתרופה כדי להרגיש טוב יותר, כך גם הילדים. על ההורים לשאול את עצמם “האם הנזלת מפריע לי יותר מאשר לילד?”, אם התשובה היא חיובית, הטישו הוא כנראה כל הטיפול הנדרש.
הידיעה הועברה ע”י דר’ אילנה שומכר- צה”ל