עמוד הביתמאמריםבדיקת דם לאבחון מוקדם של פרקינסון

בדיקת דם לאבחון מוקדם של פרקינסון

חוקרים גילו קשר בין רמת המיטוכונדריה בתאי דם למחלת . ייתכן שבעתיד נוכל לאבחן את המחלה כבר בשלביה המוקדמים.

מחלת פרקינסון היא מחלה ניוונית של מערכת העצבים, שאומנם נחשבת מחלת זקנה אך עלולה לפגוע גם באנשים צעירים. המחלה פוגעת בתאי עצב שמפרישים את המוליך העצבי דופמין, המעורב בין השאר בשליטה בתנועות הגוף. היא מתפתחת בהדרגה, והחולים סובלים ממגוון בעיות תנועה, ובראשן איטיות, רעד בידיים והפרעות דיבור. תסמינים נוספים כוללים הפרעות בשינה, קשיי זיכרון, כאב , שינויים במצב הרוח, דיכאון וחרדה.

למחלה אין כיום מרפא, אך יש תרופות וטיפולים, כגון פעילות גופנית, שיכולים להאט את התקדמותה. לכן אבחון מוקדם יכול לעכב את הופעת התסמינים, ולאפשר לחולה עוד שנים של חיים בריאים. עם זאת, בדרך כלל האבחון נעשה רק כשכבר מופיעים תסמינים ברורים – ובעיקר רעד. אבחון מוקדם יכול להיעשות באמצעות מיפוי ודימות של המוח, אך זו שיטה מסורבלת ויקרה, ודרושה הצדקה רפואית כדי להפנות מטופל לבדיקה כזו.

במחקר שנערך לפני כמה שנים הוצע לאבחן את המחלה באמצעות מדידת קצב הנשימה בשינה, אך השיטה עדיין נמצאת בפיתוח. שיטת אבחון נוספת, שפותחה לפני כשנתיים, מבוססת על בדיקה של החלבון אלפא-סינוקלאין, המעורב במחלות ניוון עצבי, אולם את הדגימה יש לאסוף מנוזל המוח והשדרה – בדיקה כואבת ולא פשוטה. כמו כן, התוצאות לא מבדילות באופן חד-משמעי בין מחלת פרקינסון למחלות ניוון עצבי אחרות, כך שאחריה נחוץ עד מערך שלם של בדיקות עד לקבלת אבחנה מדויקת.

המיטוכונדריה ומחלת פרקינסון

מחקר חדש מצא כיוון נוסף לאבחון המחלה באמצעות בדיקת דם פשוטה. המיטוכונדריה (ביחיד: מיטוכונדריון) הם "תחנות הכוח" של התא – אברונים שמספקים אנרגיה לתהליכים תוך תאיים. בשונה מאברונים אחרים, למיטוכונדריה יש DNA נפרד שאינו חלק מהחומר התורשתי העיקרי השמור בגרעין התא. בתאים שונים בגוף יש מספר שונה של אברוני מיטוכונדריה, ואפשר להעריך את מספרם באמצעות מדידת ה-DNA המיטוכונדרי באמצעות בדיקת PCR המשמשת לאבחון מחלות גנטיות וזיהומיות, או באמצעות ריצוף גנטי.

מחקר שנערך באנגליה לפני כעשור מצא כי יש קשר בין מספר אברוני המיטוכונדריה בדם ובין מחלת פרקינסון, אולם זה היה מחקר קטן בהיקפו, שנערך על פחות מ-400 אנשים, ולכן אי אפשר היה להסיק ממנו מסקנות חד-משמעיות. על כן במעבדת המחקר של מלני באהלו (Bahlo) מאוניברסיטת מלבורן באוסטרליה החליטו לערוך מחקר רחב יותר, על אלפי דגימות. החוקרים השתמשו במאגר מידע גנטי מדגימות דם של כ-5,000 חולי פרקינסון, שכלל גם נתונים קליניים, כלומר מידע על אבחון המחלה ועל התסמינים. בנוסף, חלק מהדגימות הכילו מידע גם על הרכב התאים בדם.

החוקרים מצאו קשר סטטיסטי ברור בין רמות נמוכות של אברוני מיטוכונדריה בתאי הדם לפרקינסון. בנוסף, נמצא קשר מובהק גם לעוצמת התסמינים הקשורים לתנועה, וכן לתסמין נוסף – פגיעה בחוש הריח, שמופיע בדרך כלל בשלב מוקדם בהתפתחות המחלה. עם זאת, לא נמצא במחקר קשר סיבתי בין הירידה בכמות המיטוכונדריה בדם לפרקינסון.

החוקרים אף בדקו אם יש הבדלים בהרכב הדם, שכן לסוגי תאים שונים יש מספר שונה של אברוני מיטוכונדריה. הם מצאו כי לאחר התאמת הניתוח הסטטיסטי לפי הרכב הדם, הקשר הסטטיסטי נחלש. בנוסף, הם מצאו כי אכן יש קשר בין שינויים בהרכב תאי הדם של מערכת החיסון לבין אבחון המחלה, לעוצמת התסמינים, ולפגיעה בחוש הריח.

לטענת החוקרים, נראה כי הקשר שהם מצאו נובע משינויים בהרכב התאים בדם, וכנראה אינו קשור ישירות לתפקוד המיטוכונדריה. אומנם, מפתה להשתמש בספירת אברוני המיטוכונדריה בדם כשיטת אבחון, אך החוקרים ממליצים לבצע מחקרי המשך על מספר גדול יותר של נבדקים, כדי לבסס את הקשר בין פרקינסון להרכב הדם או למיטוכונדריה.

מאת: גל חיימוביץ'

מאמרים נוספים

DNA8
טיפול RNA למחלה נדירה
חוקרים הצליחו לשפר את מצבה של חולה במחלה נוירולוגית נדירה מאוד, בעזרת תרופה שהותאמה לה אישית. מחלות נדירות הן מחלות, גנטיות ברובן, שחולים בהן רק אנשים...
קנאביס לאתר
חשיפה לקנביס לפני הלידה והסיכון להתמכרות לאופיאטים מאוחר יותר בחיים
לגליזציית הקנביס בארה"ב הביאה לכך, שאחת מתוך כל חמש נשים הרות משתמשת כיום בקנביס להפחתת בחילות בוקר, כאבי גב תחתון או חרדה. אף על פי כן, הולכות ומצטברות...
DANCE
ריקוד מפחית תסמיני דיכאון בקרב מטופלים עם פרקינסון
ריקוד מפחית את תסמיני הדיכאון הקשורים עם תחלואה בפרקינסון, ותועלותיו נצפות במספר דרכים. אלו ממצאיו של מחקר חדש שפורסם לאחרונה. במסגרת המחקר נערך מעקב אחר...
INJECTION 23.1
ה-FDA מאשר חיסון חדש של פייזר כנגד respiratory syncytial virus (RSV)
מנהל המזון והתרופות האמריקאי מאשר עבור מבוגרים חיסון חדש נגד RSV. החיסון, המיועד למבוגרים מגיל 60 ומעלה, אושר בתחילת מאי, וצפוי להיות זמין בסתיו הקרוב,...

עדכוני רישום

חיפושים מובילים

וובינרים קרובים

 

  • היבטים חדשים מבחינה כלייתית ולבבית

 

  • מה צופן לנו העתיד
לפרטים נוספים והרשמה

 

  • 21:20 – 21:00
    "Defining efficacy and safety in pain treatment"

 

  • 21:50 – 21:30
    "צלקות: המפתח לייעוץ מקצועי בבית המרקחת"
לפרטים נוספים והרשמה

 

  • 21:20 – 21:00
    "Iron deficiency – who, why and how"

 

  • 21:50 – 21:30
    "האם התרופה מגיעה לאתר המטרה? אירוצ׳מבר מתווך בין  המשאף למטופל"
לפרטים נוספים והרשמה

כניסת מנויים רשומים

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר