חוקרים באוניברסיטת תל אביב פיתחו ‘בורג ארכימדס’
העשוי כולו מאור
הבורג האופטי נשלט על ידי החוקרים ומניע חלקיקים ננומטריים למקום הרצוי; הוא עשוי לסייע, בין היתר, בבדיקת זיהומים באוויר, במים, ובמגוון תמיסות רפואיות וביולוגיות
המחקר פורסם החודש בכתב העת OPTICA
‘בורג ארכימדס’ הוא התקן שאיבה שהומצא לפני 2300 שנה, ומשמש עד היום כבסיס למתקנים רבים – ממדחפי ספינות ומטוסים ועד למאווררים ומכונות לממכר חטיפים. כעת יצרו חוקרים מאוניברסיטת תל אביב ‘בורג ארכימדס’ אופטי, העשוי כולו מאור. כמו הבורג המקורי, כך גם הבורג האופטי מניע חומר ממקום למקום – אלא שבמקום מים, אוויר או סוכריות, הוא מניע חלקיקים בממדים ננומטריים. בעתיד עשוי מתקן מסוג זה לסייע בזיהוי זיהומים באוויר, במים ובתמיסות רפואיות, למטרות רפואיות ואקולוגיות.
מוביל המחקר הוא ד”ר אלון באב”ד מבית הספר להנדסת חשמל בפקולטה להנדסה. לצדו עבדו תלמידיו ברק חדד, סהר פרוים והדוקטורנט יניב אליעזר, וכן ד”ר יעל רויכמן, הראל נגר ותמיר אדמון מבית הספר לכימיה. המאמר התפרסם ביוני 2018 בכתב העת Optica.
“‘בורג ארכימדס’ נמנה על ההמצאות הטכנולוגיות הגדולות של העת העתיקה. הוא פותח על ידי הממציא הדגול ארכימדס בעיר סירקוסאי שבסיציליה במאה ה-3 לפנה”ס – במטרה לשאוב מים מספינת התענוגות של המלך היירון השני,” מספר ד”ר באב”ד. “במעבדה שלי ביקשנו לשחזר את המצאתו של ארכימדס במושגים של המאה ה-21: בורג אופטי שילכוד חלקיקים זעירים, ויאפשר לנו לשלוט בתנועתם ולהביא אותם למקום הרצוי לנו.”
ההודעה הועברה ע”י אוניברסיטת תל אביב