שימוש בתרופות אנטיפסיכוטיות ובמיוחד בתרופות אטיפיות, מגביר את הסיכון ללקות בשבץ וסיכון זה אף מוגבר בקרב חולים הלוקים בדמנציה וזאת ביחס לחולים ללא דמנציה.
ניתוח של נתונים שעלו ממחקרים קליניים העלה חששות כי החשיפה לתרופה האטיפית האנטיפסיכוטית risperidone מובילה לסיכון מוגבר ללקות בשבץ בקרב חולים הסובלים מדמנציה, אך האם הסיכון ללקות בשבץ הקשור בתרופות אנטיפסיכוטיות שונה בין חולים עם או ללא דמנציה אינו ידוע עד היום.
חוקרים בריטיים ניסו להשוות במחקר הנוכחי את שיעורי היארעות השבץ לאורך תקופות של חשיפה ואי חשיפה לתרופות אנטיפסיכוטיות בקרב חולים עם או ללא דמנציה.
מבין 6790 החולים אשר חוו מקרה ראשון של שבץ ואשר נטלו תרופה אנטיפסיכוטית בין השנים 1988-2002, 6334 חולים נטלו תרופה טיפית אחת לפחות (בד"כ phenothiazines) ו- 905 חולים נטלו תרופה אטיפית אחת לפחות (בד"כ risperidone).
הגיל הממוצע בחשיפה הראשונה לתרופה היה 80 והגיל הממוצע להיארעות השבץ הראשון היה 81.
חשיפה לכל תרופה אנטיפסיכוטית נמצאה כקשורה עם סיכון גבוה יותר ללקות בשבץ, סיכון מוגבר נמצא כקשור הן לתרופות טיפיות והן לתרופות אטיפיות.
בקרב חולים עם דמנציה, חשיפה לכל תרופה אנטיפסיכוטית נמצאה כקשורה עם סיכון מוגבר פי 3.5 ללקות בשבץ בעוד שבקרב חולים ללא דמנציה, הסיכון היחסי גדל פי 1.41.
בקרב כל קבוצות המחקר, שיעור הסיכון ירד ל-1.0 כחמישה חודשים לאחר שהופסק הטיפול האנטיפסיכוטי.
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine