במחקר שהתפרסם לאחרונה במגזין- New England Journal of Medicine נמצא כי טיפול מונע בתכשיר Rosuvastatin – קרסטור' באנשים הנחשבים לבריאים בעלי ערכי LDL מתחת ל- 130 מ"ג /דציליטר, אולם בעלי ערכים גבוהים של CRP, הפחית משמעותית את הסיכון לאירוע קרדיאלי מאג'ורי.
C-Reactive Protein- CRP הינו סמן ביולוגי המנבא סיכון לאירועים קרדיווסקולאריים. סטטינים המפחיתים רמות של שומנים בדם, ידועים גם כמפחיתים רמות של ה- CRP.
מטרת הניסוי הייתה לבחון את התועלת של שימוש בקרסטור כטיפול מונע באוכלוסייה שהיא יחסית בריאה, בעלת ערכי LDL מתחת לרמות הדורשות טיפול, אולם בעלת ערכים גבוהים של CRP המלווים בגורמי סיכון כגון: סינדרום מטבולי, עודף משקל' יתר לחץ דם, עישון וכו'. עד כה שום ניסוי לא בחן את המשמעות של ההפחתה הדרסטית של ערכי ה- LDL באוכלוסייה כזו שנחשבת בריאה אולם מציגה ערכים גבוהים של CRP. חשוב לזכור כי כמחצית מהאירועים הקרדיאליים מתרחשים בחולים הנחשבים לבריאים והאירוע הקרדאילי היה הסימן הראשון שמעיד על מחלתם, לכן השאלה של איתור אוכלוסייה שנחשבת לבריאה ולכן אינה מטופלת היא בעלת משמעות קריטית במניעת אירועים קרדיאליים עתידיים.
לניסוי נכנסו 17,802 נשים מעל גיל 60 וגברים מעל גיל 50 בריאים ללא מחלה קרדיאלית מאובחנת, ללא סוכרת שערכי ה- LDL שלהם ביום הכניסה לניסוי היו מתחת לרמה הדורשת טיפול, דהיינו מתחת ל-130 מ"ג /דציליטר ואילו ערכי ה-CRP היו גבוהים, 2 מ"ג /ליטר או יותר. האנשים חולקו אקראית לקבלת קרסטור 20 מ"ג ליום או קבלת פלצבו. המעקב אחר האנשים היה מקסימום חמש שנים (חציון 1.9 שנים). ה- primary end point למחקר היה אירועים קרדיאליים, אירועים מוחיים, תמותה כללית, ותמותה לאחר אירוע קרדיאלי.
התוצאות שהתקבלו מצביעות על כך שקרסטור הפחית באוכלוסיה הנחשבת בריאה ואיננה זקוקה לטיפול את הסיכון לאוטם, אירוע מוחי, ותמותה בגלל גורם קרדיווסקולארי ב- 47%. את ערכי ה-CRP ב- 37%, ואת ערכי ה- LDL ב- 50%. התוצאות היו עקביות בכל תתי האוכלוסייה ללא קשר למין, גיל, מוצא, והמצאות או אי המצאות גורמי סיכון אחרים. כמו כן נמצאה הפחתה של קרוב ל- 50% באשפוזים במהלך השנתיים הראשונות, דבר המצביע על יחס עלות-תועלת גבוה לתכשיר. גם השוואה למחקרים שנעשו עם סטטינים אחרים מצביעה על התועלת היחסית הגבוהה בשימוש בקרסטור בהשוואה לתכשירים אחרים.
לסיכום: תוצאות המחקר מצביעות כי טיפול מונע בקרסטור באנשים הנחשבים לבריאים בעלי ערכי LDL תקינים, אולם בעלי ערכי –CRP גבוהים, עשוי להפחית באופן משמעותי את הסיכון לאירוע קרדיאלי מאג'ורי.