סמנכ"ל משרד הבריאות: "אין חבר בוועדת סל התרופות שלא קיבל פנייה ישירה מארגון חולים כזה או אחר ביחס לתרופה מסוימת".
בשבועות האחרונים התרענו כי מאחורי ההתנגדות להקצאת 65 מיליון שקל לטובת טיפולי שיניים "על חשבון" סל התרופות עומדים יחדיו ארגוני חולים, חברות תרופות וההסתדרות הרפואית. דו"ח של משרד הבריאות מוכיח עד כמה החיבור הזה בין חברות התרופות לגופים השונים במערכת הבריאות הוא עמוק ואף עלול להיות מסוכן. מנכ"ל משרד הבריאות הוא איתן חי עם.
מסתבר כי חברות התרופות תורמות לא רק לקרנות מחקר באוניברסיטאות ובבתי החולים, אלא גם לאיגודים המקצועיים של הרופאים ולקופות החולים – כאשר אלה לוקחים חלק פעיל בעבודתה של ועדת סל התרופות. לקופות החולים יש נציגים בוועדה, ואילו איגודי הרופאים ממליצים לוועדה על תרופות מסוימות. גם ארגוני החולים, שמהווים שחקן חשוב בהפעלת הלחץ הציבורי על חברי ועדת הסל, זוכים לתרומות נכבדות מחברות התרופות.
"אין חבר בוועדה שלא קיבל פנייה ישירה, למשל באמצעות דואר אלקטרוני, מארגון חולים כזה או אחר ביחס לתרופה מסוימת" – כך מודה בשיחה עם "גלובס" ובגילוי לב עו"ד יואל ליפשיץ, סמנכ"ל במשרד הבריאות וחבר בעצמו בוועדת הסל. ליפשיץ מודה כאמור שקיים לחץ, אך הוא לא רואה בלחץ הזה דבר שלילי בהכרח: "עם יד על הלב אני יכול להגיד שלחץ מעורר מודעות, ומודעות מעוררת דיון ציבורי. מסקנות ועדת הסל הן מפגש של רצונות ופשרות, כי לא מדובר בשיקול כלכלי טהור או שיקול רפואי טהור, אלא במערכת של שיקולים שצריכים ליצור בסוף רשימה מאוזנת".
מאת: שי ניב
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine