ארגון הבריאות העולמי ממליץ על חיסון נוסף נגד מלריה שיינתן במקביל לחיסון שאושר לפני שנתיים. שימוש נרחב בחיסונים צפוי להציל את חייהם של מאות אלפים מדי שנה.
מדי שנה מתים ממלריה מעל חצי מיליון איש, רובם ילדים מתחת גיל חמש באפריקה. ארגון הבריאות העולמי העריך שבשנת 2021, 247 מיליון איש חלו במלריה ברחבי העולם, 95 אחוז מהם באפריקה. תסמיני המחלה יכולים להיות קלים – בין היתר חום, צמרמורות וכאבי ראש – אך יכולים להיות גם מסכני חיים ולכלול התקפים אפילפטיים וקשיי נשימה. תינוקות, ילדים מתחת גיל חמש, נשים בהיריון ואנשים עם מערכת חיסון מוחלשת נמצאים בסיכון גבוה יותר ללקות בזיהום חמור.
גורם המלריה הוא הטפיל החד-תאי פלסמודיום (Plasmodium). יתושות אנופלס (Anopheles) נושאות ומעבירות אותו לבני אדם כשהן מוצצות את דמם. אחרי שהטפיל נכנס למחזור הדם של האדם הוא מגיע לכבד, מתרבה שם, חודר שוב למחזור הדם ומתרבה בתוך תאי דם אדומים. תאי הדם המודבקים מתפוצצים ומשחררים לזרם הדם טפילים חדשים, שמדביקים תאים נוספים וחוזר חלילה. כשיתושה מוצצת דם של אדם נגוע בפלסמודיום, תאי המין של הפלסמודיום מתרבים בגופה ומשם עשויים לעבור לאדם הבא שהיא תעקוץ. חמישה מיני פלסמודיום גורמים מלריה בבני האדם. פלסמודיום פלציפרום (Plasmodium falciparum) הוא הקטלני ביותר והנפוץ ביותר ביבשת אפריקה.
מאת: דר' יעל גרופר