אנא סובבו את הטלפון שלכם.

יצירת
קשר

לקבוצת
הפייסבוק

עמוד הביתמאמריםקנביס הרה גורל

קנביס הרה גורל

במחקר רחב-היקף נמצא קשר בין צריכת קנביס במהלך ההיריון ובין סיבוכים הפוגעים בב האם – תחום שלא נחקר רבות עד כה.

לצריכת קנביס – הצמח שממנו מיוצרים הסמים חשיש ומריחואנה – עלולות להיות השלכות חמורות על בריאות הגוף והנפש כאחד, ביניהן סיבוכים פסיכיאטריים כמו דיכאוןפסיכוזה ואשפוזים על רקע נפשי. לפי חלק מהמחקרים, עד מחצית ממי שיאושפזו עם תסמיני פסיכוזה בעקבות שימוש בקנביס צפויים לפתח סכיזופרניה. למרות זאת, שיעור האנשים שמדווחים על צריכת קנביס הולך ועולה; ייתכן שהדבר נובע מתפיסות שגויות שלפיהן השימוש בקנביס בטוח או לא מזיק, אולי בהשפעת תהליכי לגליזציה בעולם. גם חלק מהנשים ההרות חושבות כך.

מחקרים רבים שבדקו את בטיחות השימוש בקנביס בהיריון התמקדו בהשפעה על העובר או בסכנות ליילודים, אך קיים רק ידע מועט לגבי ההשפעה על האישה עצמה. הדבר יכול להסביר מדוע לפי חלק מהסקרים, שיעור הנשים ההרות שבעיניהן צריכת קנביס אינה מסוכנת גדַל כמעט פי שלושה מתחילת המאה הנוכחית. במחקר נוסף נמצא שהנבדקות תפסו שימוש בקנביס במהלך ההיריון כבטוח יותר משימוש בתרופות, לרבות תרופות מרשם, עבור תסמינים מסוימים.

היריון בסיכון גבוה

במחקר חדש בחנו החוקרים את הקשר בין צריכת קנביס במהלך ההיריון לבין בריאות האם. לשם כך הם השתמשו במסד נתונים של קייזר פרמננטה, חברת י הבריאות הגדולה ביותר בארצות הברית. למחקר נבחרו נשים שהיו בהיריון של עשרים שבועות לפחות, עם עובר יחיד. כדי שהממצאים יהיו אמינים יותר, התבקשו הנבדקות לא רק למלא שאלון דיווח עצמי בעניין צריכת קנביס, אלא גם לעבור בדיקת שתן.

מתוך כ-250 אלף נשים, 6.3 אחוזים מהן זוהו כמי שצרכו קנביס; רובן התגלו באמצעות בדיקת שתן, שמעידה על חשיפה לסם בחודש האחרון, ולא בעקבות דיווח עצמי. בקרב מי שהשתמשו בקנביס, חלקן היחסי של נשים צעירות היה גדול יותר מאשר בקרב כלל הנבדקות, בפרט בנות 24-18, ששיעורן בתוך קבוצת המשתמשות היה גדול פי ארבעה משל צרכניות מבוגרות יותר. חלקן של הנשים שמגדירות את עצמן שחורות היה גם הוא גבוה פי ארבעה בקבוצת המשתמשות בקנביס מאשר בקבוצת הלא-משתמשות.

לנשים שהשתמשו בקנביס נשקף סיכון גבוה יותר לחוות סיבוכים ומחלות במהלך ההיריון, בהשוואה לנשים שנמנעו מהסם. הסיכון לרעלת היריון היה גבוה בשמונה אחוזים, ל – גבוה ב-17 אחוזים, ולהיפרדות שִׁליה – גבוה ב-19 אחוזים. לעומת זאת, נראה שהן נמצאו בסיכון נמוך יותר ל היריון. הממצא הזה תואם כמה מחקרים קודמים, אך באחרים נמצא ששימוש בקנביס במהלך ההיריון דווקא הגדיל את הסיכון לסוכרת היריון.

הגיל או התרגיל?

עם זאת, ייתכן שהמסקנה בעניין סוכרת היריון שגויה, ומקורה בהטיה סטטיסטית. זוהי הטיה שנקראת "פרדוקס סימפסון" – כאשר חוקרים אוכלוסייה שמורכבת מקבוצות בעלות מאפיינים שונים, ניתוח של כלל האוכלוסייה עשוי לשקף תוצאה אחת, אך ניתוח של כל קבוצה בנפרד משקף תוצאה אחרת, או אפילו הפוכה. בהקשר הזה, כאשר החוקרים בחנו את הקשר בין סיכון מופחת לסוכרת היריון ובין שימוש בקנביס אצל כל צרכניות הקנביס יחד, נראה שהשימוש בסם מגן מפני סוכרת היריון. לעומת זאת, בניתוח משנה לפי תכיפות השימוש, הסיכון המופחת נמצא מובהק סטטיסטית אצל שתי קבוצות בלבד: נשים שדיווחו על צריכת קנביס פעם בחודש לכל היותר, ונשים שבדיקת השתן שלהן הייתה חיובית. כאמור, בדיקת שתן חיובית מצביעה על חשיפה לסם בחודש האחרון, אך אי אפשר ללמוד ממנה על תכיפות השימוש בו.

כבר שנים רבות שהיריון בגיל מאוחר יחסית נחשב גורם סיכון עבור האם והיילוד כאחד, כולל בהקשר של סוכרת היריון. במחקר הנוכחי, הנשים שנמנעו מצריכת קנביס היו מבוגרות בהרבה, בממוצע, מהנשים שהשתמשו בו. אם כך, ייתכן שההבדל בסיכון לסוכרת היריון קשור להבדלי הגיל בין הנשים, ולא לשימוש בקנביס. כמו כן, כמעט שליש מהנשים שנמנעו מקנביס היו ממוצא אסייתי או מאיים באוקיינוס השקט. ככלל, בעבר נמצא שלנשים מהגרות, לא חשוב מאיזה מוצא, נשקף סיכון גבוה יותר לפתח סוכרת היריון בהשוואה לנשים ילידות ארצות הברית.

קבוצות שונות, תוצאות שונות

למחקר כמה מגבלות. כמחצית מהנשים שהוגדרו כצרכניות קנביס לצורך המחקר אותרו בבדיקת שתן, אך לא דיווחו על שימוש בסם. הממצא הזה יכול להעיד על תת-דיווח משמעותי, או על חשיפה תדירה לעישון פסיבי. לקבוצת המשתמשות בקנביס היו מאפיינים שונים מלנשים שאינן משתמשות בו – הן היו צעירות יותר, ויותר מהן היו במעמד חברתי-כלכלי נמוך או הגיעו מאוכלוסיות מוחלשות, כמו היספנים ומיעוטים נוספים. היו להן גם יותר אבחנות פסיכיאטריות. יתרה מזאת, המידע שנכלל במחקר מקורו בחברת ביטוח, כך שהוא לא כולל נשים שלא יכולות להרשות לעצמן ביטוח בריאות.

כיוון שבדיקות הקנביס נערכו רק במפגש הראשון עם רופאות ורופאי ה, בתחילת המעקב אחר ההיריון, אי אפשר לדעת איך נראתה צריכת הקנביס של הנשים בהמשכו – כלומר, האם הן הפסיקו להשתמש בסם, או שינו את דפוסי השימוש בו. ייתכן שהמידע הזה יכול היה להשפיע על תוצאות המחקר. המחקר לא בחן גם את שיטת השימוש בסם – אידוי, קנביס וטבק יחד, עישון קנביס נקי או בליעה – וגם היא הייתה יכולה להשפיע. וזה עוד בלי להזכיר משתנים בעלי חשיבות פוטנציאלית שאי אפשר לבודד במחקרים תצפיתיים, כמו איכות הקנביס, ריכוז המרכיבים הפעילים בו או הסיבות לצריכתו מלכתחילה.

ייתכן שמחקרים נוספים בעתיד ינסו לשחזר את הממצאים, כדי לאשש את התוצאות או לבחון משתנים נוספים. בינתיים, המחקר הזה תומך בהמלצה של חלק מגופי הבריאות בעולם – להימנע מחשיפה לקנביס במהלך ההיריון. בשורה התחתונה, גם אם יש לקנביס תועלת פוטנציאלית, נראה שהיא מתגמדת מול הנזקים האפשריים.

מאת: אשד לין

לכתבה>>

באדיבות מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע
https://davidson.weizmann.ac.il/

מאמרים נוספים

liver
השכיחות הגלובאלית של מחלת כבד שומני לא אלכוהולי בקרב מבוגרים
מחלת כבד שומני לא אלכוהולי הינה מצב נפוץ, המשפיע על עד 30% מהמבוגרים באוכלוסייה הכללית. המצב מתאפיין על ידי הצטברות של שומן בכבד, והוא לרוב קשור עם מצבי...
CIGARET1
הפסקת עישון במהלך היריון מונעת חוסר התאמה בין משקל השיליה והעובר
מחקר חדש מצא כי נשים המפסיקות לעשן עשויות למנוע חוסר התאמה אבנורמלי בין משקל השיליה וגדילת העובר. החוקרים התבססו על מידע מנורבגיה ובריטניה, על מנת לבחון...
וסת
מדוע GERD מגביר את הסיכון לדימום ויסתי כבד?
מחקר שפורסם לאחרונה בחן את הקשר שבין מחלת ריפלוקס ובין הסיכון לדימום ויסתי כבד במהלך מחזור שגרתי. המחקר, שהתבסס על מסד נתונים גדול מאירופה, נעזר במידע...
diabetes 6
פיתוח חדשני ומבטיח למניעת מחלות עיניים וכליות בקרב סוכרתיים
מחקר חדש מצא כי תרופה מעכבת עשויה למנוע סיבוכים בכלי דם קטנים בקרב סוכרתיים. המחקר, שנערך באוניברסיטת בריסטול, פורסם בכתב העת Cardiovascular Diabetology....

עדכוני רישום

חיפושים מובילים

וובינרים קרובים

  • מולקולה חדשה מסוגה – קו-אגוניסט ארוך פעולה של הקולטנים ל GLP-1 ו GIP
  • הצגת תוצאות מחקרי ה SURPASS
  • יעילות התרופה בירידה במדדי HbA1c ובמשקל
  • פרופיל בטיחות
  • גישות לטיפול במחלת ההשמנה
  • הצגת תוצאות מחקרי הSURMOUNT
  • יעילות התרופה בהורדה במשקל
  • פרופיל בטיחות
לפרטים נוספים והרשמה
  • 21:20 – 21:00
    "המרגיע הבינלאומי – תפקיד המגנזיום במערכת העצבים המרכזית"
  • 21:50 – 21:30
    "מיומנו של רוקח קליני, התערבויות רוקחיות הלכה למעשה. חלק שלישי"
לפרטים נוספים והרשמה
  • 20:50 – 20:30
    "כבדהו וחשדהו – גישה מאוזנת לטיפול מושכל באופיואידים"

 

  • 21:20 – 21:00
    "פטריית עור ופצעים בפה – הטיפול האידיאלי"

 

  • 21:50 – 21:30
    "טיפול תרופתי חדש בהפרעה בזקפה-חדשנות והזדמנות"
לפרטים נוספים והרשמה
  • 21:20 – 21:00
    "פריצת דרך בטיפול בהשמנה ותחלואה קרדיומטבולית"
  • 21:50 – 21:30
    "טיפול באימנוגלובולינים: תובנות והסתכלות לעתיד"
לפרטים נוספים והרשמה
  • 20:50 – 20:30
    "טיפול בורזניו (אבמציקליב) בסרטן שד"

 

  • 21:20 – 20:30
    "ניהול הטיפול בחולה הקוליטיס: מהאחות ועד הרוקח/ת"

 

  • 21:50 – 21:30
    "לבריקיזומב (אבגליס) – אפשרות טיפולית מבטיחה לאטופיק דרמטיטיס"
לפרטים נוספים והרשמה

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות