הטיפול בתחלואה הקשורה לעישון עולה למדינה 1.75 מיליארד שקל בשנה. מחקר של משרד הבריאות דירג לראשונה את שיטות הגמילה מעישון לפי תועלת כלכלית, וגילה כי השקעה של 0.5 מיליארד שקל בחבילה של פעולות מניעה תיצור חיסכון של 900 מיליון שקל
איזו שיטת גמילה מעישון יעילה וכלכלית יותר – נטילת התרופה צ'מפיקס או קבוצת תמיכה? מדבקות ניקוטין או אולי דווקא העלאה חדה של מחירי הסיגריות?
מחקר חדש בדק והשווה בראשונה בישראל את יעילותן הרפואית והכלכלית (יחס עלות-תועלת) של שיטות שונות לגמילה מעישון, ודירג אותן מהגבוה לנמוך. צוות החוקרים – ד"ר גרי גינזבורג וד"ר אלי רוזנברג ממשרד הבריאות, בשיתוף ד"ר ברוך רוזן ממכון ברוקדייל – התבסס על מחקרים רבים מהעולם, והתאים אותם לישראל לפי משתנים כלכליים ודמוגרפיים.החוקרים הביאו בחשבון את עלותן של שיטות הגמילה לעומת החיסכון הכלכלי הצפוי כתוצאה כתוצאה מהפחתת מספר המעשנים ונזקי העישון. החוקרים מציינים כי העלות הישירה של התחלואה הקשורה לעישון בישראל היתה 1.75 מיליארד שקל ב-2008 – 0.25% מהתמ"ג.
בסופו של דבר גיבשו החוקרים שתי רשימות: הראשונה היא של ההתערבויות להפחתת עישון, שנמצאו כל כך יעילות במונחי עלות-תועלת עד שלמרות עלותן, בשורה התחתונה הן יחסכו למערכת הבריאות כסף. התערבויות אלה כוללות (בסדר יורד מבחינת החיסכון), בין השאר, העלאת המיסוי על סיגריות (באחרונה אכן עלה המס בכשני שקלים לחפיסה), נטילת התרופה צ'מפיקס במינון של 2 מ"ג ביום וטיפול תרופתי משולב עם קו מענה טלפוני בענייני גמילה מעישון.
הרשימה השנייה מקבצת תשע שיטות גמילה שאמנם אינן חוסכות כסף בשורה התחתונה למערכת הבריאות, אך נמצאו בעלות יחס עלות-תועלת גבוה ביותר – כלומר, כל שקל שמושקע בהן הוא בעל תרומה ניכרת לבריאות, הן של המעשנים והן של הסובלים מעישון פסיווי. בין השיטות האלה נכללות נטילת התרופות צ'מפיקס וזייבאן, שימוש במדבקות ניקוטין וייעוץ קבוצתי ואישי.
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine