ביציות עם תעודות אחריות

מאות אלפי ביציות שנוצרות בגוף האישה עוד לפני לידתה, שורדות במשך עשרות שנים. מחקר חדש בעכברות בדק מה עוזר להן לחיות כל כך הרבה זמן.

כל הביציות שבגוף האישה נוצרו כשהאישה עוד הייתה עוּבָּרה קטנה בבטן אימה, ובשבוע ה-13 להיריון – יש בשחלה יותר מ-2 מיליון ביציות. מספרן בשחלות פוחת עם השנים, ובשלב הבגרות המינית נשארות לה 300 עד 500 אלף ביציות. השחלות משחררות ביצית אחת בכל חודש מתוך המאגר שברשותן, לאורך כל עשרות שנות הפוריות של האישה. איך הביציות שורדות כל כך הרבה זמן?

כל התאים בגופנו מתחלפים במהלך חיינו. התאים היחידים שאינם מתחלפים, ואף נשמרים באישה מאז שהייתה עוברה, הם הביציות. במחקר שפורסם בכתב העת המדעי Nature Cell Biology, חוקרים מגרמניה מצאו שהסוד של הביציות לאריכות ימים טמון בשימור ממושך של החלבונים שלהן – אבני הבניין שמרכיבות את תאי הביציות ואת השחלות שמאחסנות אותן. החוקרים עקבו אחר תחלופת החלבונים בשחלות ובתאי הביציות של עכברות, ומצאו שהם שורדים הרבה יותר זמן מכפי ששורדים אותם החלבונים בתאים אחרים בגוף. החוקרים מצאו כ-350 חלבונים בשחלות ששורדים במשך כל חייהן של העכברות, בעוד שחלבונים זהים שנמצאים ברקמות אחרות, למשל במוח, בלב, בכבד וברקמות הסחוס, שורדים זמן קצר בהרבה – ימים או שבועות ספורים – ומתחלפים כל הזמן. החלבונים שנוצרו בשחלות של העכברות עוד כשהיו עוּבַּרות, שרדו במשך 15 חודשים – כמעט כל חייהן של העכברות.

תמיכה טכנית מאריכת חיים

חלבונים הם תרכובות אורגניות, ובתוך התא הם אחראים על תפקודו התקין. הם שומרים על חילוף חומרים תקין, יוצרים תמיכה מבנית, שומרים על החומר הגנטי ומספקים אנרגיה לתא. עם הזמן, חלבונים עלולים להינזק ולכן התאים מחליפים אותם באופן קבוע כדי לשמור על תפקוד תקין. החלבונים בתאי הביציות ובתאי השחלות, לעומת זאת, אינם מתחלפים.

לחלבונים שהחוקרים מצאו יש תפקידי מפתח בתאי הביצית: חלקם אחראים על יצירת האנרגיה של תא הביצית, חלקם אחראים על שמירת המבנה של הביצית, חלקם עוזרים לשמור על החומר הגנטי שלה וחלקם עוזרים לשמור עליה מפני נזקי חמצון. החלבונים בתוך תא הביצית מסתדרים יחד במבנים ייחודיים שככל הנראה שומרים עליהם לאורך זמן. הם חיים הרבה יותר זמן מחלבונים שמרכיבים תאים אחרים בגוף האדם, ואף יותר מהחלבונים בתאי המוח. נראה שאותם חלבונים מאפשרים לביציות לשרוד זמן רב יותר מתאים אחרים בגוף בכך שהם שומרים על חלבונים חשובים אחרים בתאי הביצית מנזקי חמצון ומסייעים להם להתקפל למבנה שיאפשר את הפעילות התקינה שלהם.

חייהם הארוכים של החלבונים האלה שומרים על הביציות לאורך זמן, עד שהן מבשילות בזקיקי השחלה ועוברות לחצוצרה ולרחם בזמן הביוץ. החוקרים גילו שכאשר ביצית מתחילה להבשיל לקראת ביוץ, בעודה בשחלה, החלבונים שמרכיבים את התאים שתומכים בה מתחילים להתפרק כדי לאפשר את ההבשלה.

כשהפוריות מתפרקת

כשחלבונים מסיימים את תפקידם בגוף, הם עוברים מיחזור – התא מפרק אותם לחומצות האמינו שמרכיבות אותם. מחלות שמתפתחות בדרך כלל עם ההזדקנות, למשל אלצהיימר ופרקינסון, מאופיינות בפירוק חלקים מהחלבונים וביצירת משקעים ממקטעי החלבונים שהתפרקו. המשקעים פוגעים בתאי המוח וכך נפגעים תפקודים מוטוריים וקוגניטיביים. החוקרים בדקו את תהליך הפירוק של חלבוני הביצית והשחלה, ומצאו שהם לא יוצרים משקעים. הביציות פיתחו מנגנונים שמונעים הצטברות של חלבונים פגומים, וכך בביציות ובשחלות לא מתפתחות מחלות שפוגעות בתאים במהלך ההזדקנות כמו שקורה במחלת אלצהיימר.

החלבונים המדוברים אומנם עמידים מאוד ומתפקדים במשך עשרות שנים, אבל אפילו הם לא יכולים לעבוד לנצח. החוקרים גילו שחלבונים בעלי תפקידי הגנה בשחלות מתחילים להתפרק כשהעכברה מזדקנת והפוריות שלה פוחתת. הניסוי לא כלל נשים, אך החוקרים סוברים שזה אחד הגורמים לירידה בפוריות האישה עם הגיל: החלבונים ששומרים על הביציות בחיים במשך ארבעים עד חמישים שנה מתחילים להתפרק, ואיתם גם תאי הביצית.

המחקר יכול לשפוך אור על בעיות פריון ואולי אף לספק גישות חדשות לעיכוב מחלות שמתפתחות עם הגיל ומתאפיינות בפירוק חלבונים פגום, למשל אלצהיימר ופרקינסון. במחקרי המשך החוקרים יוכלו לבדוק את החלבונים שמצאו ולחשוב איך לשמר את הביציות זמן רב אף יותר ואיך למנוע דלקות והזדקנות של השחלות. חלק מהחלבונים האלה קשורים בהרס עצמי של התאים, והכמות שלהם בשחלות עולה עם הגיל. אולי זה אחד הגורמים לירידה במספר הביציות. החוקרים העלו השערות מעניינות שמנסות להסביר איך זה קורה, אבל עדיין לא ביצעו ניסויים שיוכיחו את השערותיהם. עד כה נבדקו במחקר רק עכברות, אבל אפשר להרחיב את הניסויים ולבדוק את הממצאים האלו גם על בני אדם, ואולי כך אפשר ללמוד איך לשמר את הביציות זמן רב יותר.

מאת: ד”ר מעיין אילון- אשכנזי
באדיבות מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע
https://davidson.weizmann.ac.il/

מאמרים נוספים

אלצהיימררררר לאתר
חוקרים גילו ואפיינו אברון חסר ממברנה הממלא תפקיד במחלת האלצהיימר
במסגרת המחקר החדש נתגלתה אורגנלה, אברון תאי, שלא היה ידוע בעבר, שתפקידו לסלק חלבונים פגומים, ולשמור על תפקוד תאי תקין. אופטימיזציה של תפקוד האברון יכולה לאפשר טיפולים חדשים במצבים הקשורים...
cell
מבני ננו-פפטידים חוסמים הצטברות עמילואיד ומעודדים הישרדות תאי עצב
חוקרים גילו טיפול סופרה-מולקולרי חדשני, המגן על נוירונים אנושיים מפני נזק הקשור להצטברות עמילואיד. הממצא מספק תקוות חדשות לטיפול באלצהיימר ובמחלות נוירו-דגנרטיביות קשורות. מחלות נוירו-דגנרטיביות...
BRAIN 29
זוהו רמזים גנטיים הקושרים בין חשיפה לזיהום אוויר והידרדרות קוגניטיבית
סקירה חדשה מצאה כי זיהום אוויר עשוי להשפיע על פעילות הגנים במוח, ובאופן פוטנציאלי על הסיכון לתחלואה באלצהיימר ופרקינסון. הסקירה העדכנית מעידה על קשר חזק בין זיהום אוויר והידרדרות קוגניטיבית,...

עדכוני רישום

נושאים חמים

ההשפעה של מזונות חריפים על בריאות המעיים

ההשפעה של אריזות פלסטיק על הרכב המזון

טפסים לבתי מרקחת

אקסטזי - סם האהבה

לילה לבן: כשהשינה בורחת

וובינרים קרובים

התחברות לאתר

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר