מחקר חדש הראה כיצד תאי מוח שנלקחו מאנשים עם אוטיזם מעוררים תגובה דלקתית כשהם מושתלים בסביבה חדשה ● מה המשמעות של זה להתפתחות התסמונת, ומדוע גוף הידע שנצבר עד כה על אוטיזם מלא חורים ומורכב.
לאורך שנים מנסים חוקרים לגלות מהם המנגנונים האחראים לאוטיזם, אבל המסתורין שאופף את התסמונת נשמר. מחקר שהוא פרי שיתוף בינלאומי, שהתפרסם לפני כשבוע בכתב העת Cell, מלהיב כעת את הקהילה המדעית. הוא מראה כיצד תאי מוח שנלקחו מאנשים עם אוטיזם יכולים לגרום לתופעות דלקתיות כשהם מושתלים בסביבה חדשה. "זה מחקר מעניין כי הוא מראה שתגובה של מערכת החיסון לשינויים סביבתיים יכולה להוביל לשינויים בתאי עצב במוח שקושרו לאוטיזם", מסביר פרופ' עידן מנשה, חוקר אוטיזם מאוניברסיטת בן גוריון.
מדובר במחקר ראשוני, בתאים שנלקחו משלושה אנשים בלבד הלוקים בסוג מסוים של אוטיזם (המאופיין גם במוח גדול במיוחד), ובכל זאת הוא פורסם בכתב העת המוביל בתחום, משום שהוא מדגים לראשונה איך נוירונים שמקורם באדם עם אוטיזם מעוררים תגובה דלקתית בסביבתם. הוא מעניין מאוד את הקהילה הרחבה והרב־תחומית של חוקרי המנגנונים והמקורות של האוטיזם, שמקווים יום אחד גם לפתח תרופה שתקל על הלוקים בתסמונת.
מאת: גלי וינרב