להקדים תרופה לסוכרת

מחקר שהחל בשנות ה-70 מאשר: טיפול אינטנסיבי במחלה הכרונית בשלביה הראשונים חוסך סיבוכים וסבל בהמשך החיים.

סוכרת היא מחלה כרונית נפוצה שנעשה עליה מחקר רב. על כן, ב-43 השנים האחרונות אושרו 60 תרופות שונות לטיפול בסוכרת, ומספרן עולה בהתמדה. בשנת 2022 לבדה נמצאו למעלה מ-40 תרופות בשלבי בדיקה ואישור, כולן  על בסיס חומרים חדשים. נוסף על כך, בעקבות הצטברות הידע הנוגע למורכבות המחלה אושרו גם 23 שילובים של תרופות לסוכרת, שפועלים בצוותא ומספקים תוצאות טובות יותר מאשר כל תרופה לבדה.

כשתרופה חדשה, או כל טיפול רפואי אחר, נכנסים לשימוש, ידוע כבר לא מעט על הבטיחות והיעילות שלהם בטווח המיידי או הקצר. עם זאת, כדי לדעת את ההשלכות האפשריות של הטיפול בטווח הארוך, אין ברירה אלא לחכות עד שיחלוף די זמן כדי שיהיה אפשר לבחון את השפעתו המתמשכת. מחקר שהתפרסם לאחרונה המחיש כעת פעם נוספת את התרומה המצטברת של מתן טיפול אינטנסיבי לסוכרת כבר בשלבים המוקדמים אחרי גילוי המחלה, בהסתמך על נתונים ממחקר מתמשך שעקב אחרי חולי סוכרת במשך עשרות שנים.

שינוי גישה

בשנת 1998 פורסם אחד המחקרים המשפיעים ביותר שנעשו על סוכרת מסוג 2. במשך שני עשורים בחנו החוקרים את ההשפעות ארוכות הטווח של טיפול בחולי סוכרת כבר בשלבים המוקדמים של המחלה באמצעות התרופה הוותיקה מטפורמין. היה זה הסיכום הרשמי הראשון של נתוני מחקר-העל הבריטי UKPDS (קיצור של “UK Prospective Diabetes Study”), שנועד לסייע במציאת אסטרטגיית הטיפול היעילה ביותר במחלה בטווח הארוך.

במחקר השתתפו 753 חולי סוכרת מסוג 2, שהראשונים מביניהם גויסו אליו ב-1977. חלק מהמשתתפים קיבלו טיפול שמרני, ששילב שינוי בתזונה עם טיפול תרופתי להקטנת כמות הגלוקוז בדם באמצעות אינסולין או סולפוניל-אוראה, והיתר קיבלו טיפול אינטנסיבי יותר במטפורמין – תרופה שלא שימשה עד אז בדרך כלל לטיפול בחולים חדשים. לאחר מכן עקבו אחרי כל המשתתפים במשך יותר מעשר שנים. במהלכן בחנו את רמת הסוכר בדמם, תיעדו סיבוכים בכלי הדם, בעיניים ובלב ותיעדו מי מהם מתו בתקופה הזאת.

באופן מפתיע התברר שהטיפול האגרסיבי יותר, במטפורמין, הניב תוצאות טובות יותר מהטיפול השמרני, גם לאורך זמן. מקבלי המטפורמין שמרו על איזון טוב יותר של רמות הסוכר בדמם וקצב ההידרדרות במצבם היה איטי יותר. יתר על כן, היו להם הרבה פחות סיבוכים שקשורים לסוכרת: שיעור הסיבוכים אצלם היה נמוך בשליש לעומת מקבלי הטיפול השמרני, התמותה מסוכרת ירדה אצלם ב-42 אחוז, והתמותה המיוחסת לגורמים אחרים פחתה ב-36 אחוז. באופן עקבי המטפורמין היה יעיל יותר מהחלופה, היו לו פחות תופעות לוואי, והמטופלים עלו פחות במשקל וחוו פחות אירועי היפוגליקמיה – ירידה חדה ומסוכנת ברמות הסוכר.

מעקב ממושך

בשנת 2024 פורסמה הרחבה למחקר המקורי. חלק מהנבדקים היו תחת מעקב מצטבר של עד 42 שנה, ומחצית מהנבדקים היו בטיפול 17 שנים ומעלה. בתקופה הזאת מתו שני שליש מהמשתתפים המקוריים, והגיל הממוצע של הנותרים התקרב ל-80. גם אחרי פרק הזמן הארוך הזה, עדיין ניכר היתרון המתמשך של הטיפול האינטנסיבי על איזון הסוכר, שתועד במאמר הראשון בשנת 1998.

החוקרים בחנו הפעם שבעה מדדים: סיבוכי סוכרת, מוות מסוכרת, מוות מסיבות אחרות, התקפי לב, שבץ מוחי, מחלות עורקים היקפיים ומחלות של כלי דם קטנים, והשוו כל אחד מהטיפולים לטיפול בסיסי ללא תרופות, שכולל בעיקר הקפדה על תזונה מאוזנת. נמצא כי שני הטיפולים הפחיתו את שיעור התמותה של החולים, אך בפער גדול זה מזה: 20 אחוז בקבוצת המטפורמין לעומת 10 אחוזים בלבד אצל מקבלי האינסולין. באופן דומה, הסיכון להתקפי לב פחת בשליש אצל מי שקיבלו מטפורמין, לעומת 17 אחוז בקבוצה השנייה.

בשתי הקבוצות הטיפול הביא לשיפור בכל המדדים שנבדקו, אך המטפורמין הועיל יותר מהאינסולין: הסיכון לסיבוכי סוכרת ירד ב-18 אחוז לעומת 10 אחוז אצל מקבלי האינסולין, והסיכון למוות מסוכרת ירד ב-25 אחוז בקבוצת המטפורמין לעומת 16 אחוז בקבוצה השנייה. בדיקה נוספת העלתה שהיתרון של המטפורמין היה יציב ועקבי לאורך השנים, דבר שמצמצם את הסבירות לכך שגורם אחר השפיע על המדידות. כך שהמחקר חוזר ומאשר שטיפול אינטנסיבי במחלה מתחילתה תורם לבריאותם של החולים למשך שנים רבות.

בשונה מהמאמר הקודם, שהתבסס על מעקב ישיר אחרי כל החולים וניתוח הנתונים הקליניים שנאספו במהלך הבדיקות שלהם, המחקר הנוכחי השתמש בתיעוד סטטיסטי הרבה פחות עשיר שנאסף אצל שירות הבריאות הלאומי הבריטי בשנים 2021-2007. על כן לא הייתה לחוקרים גישה לבדיקות דם של המשתתפים, לנתוני לחץ הדם שלהם ואפילו לא לסוג התרופות שקיבלו בשנים האלה. בעיית התרופות משמעותית במיוחד, מכיוון שעם הזמן השתנו ההנחיות לטיפול וחלק מהחולים העלו את מינון התרופות שקיבלו או עברו לטיפולים משולבים של כמה תרופות יחד.

בהיעדר מעקב הדוק על המשתתפים, יש יסוד טוב להניח שרבים מהם שינו עם הזמן את הטיפול שקיבלו. העובדה שלמרות זאת נשמרו הבדלים גדולים במצבם הבריאותי של המשתתפים בשתי הקבוצות אומרת דרשני. אפשר ללמוד מכך שהתרומה של מתן טיפול אינטנסיבי לחולי סוכרת מסוג 2 מייד אחרי האבחון נשמרת לאורך שנים רבות, גם אם לא בהכרח התמידו באותו טיפול.

המחקר מחזק את המגמה כיום לתת לחולי סוכרת חדשים טיפול אינטנסיבי מהרגע הראשון. נראה שהאסטרטגיה הזאת מסייעת למנוע מרמות הסוכר בגופם לצאת מאיזון ולגרום נזקים שילוו אותם בהמשך חייהם. נראה כי טיפול מוקדם ומהיר עשוי לשמור על בריאותם בטווח הארוך, וכך לחסוך לחולים סבל מיותר והוצאות שיעיקו על כיסם ועל הקופה הציבורית גם יחד.

מאת: אשד לין

לכתבה

באדיבות מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע
https://davidson.weizmann.ac.il/

מאמרים נוספים

מדריך בדיקות מעבדה - מאת פרופ' בן-עמי סלע / E ויטמין
 באדיבות ויקירפואה          E ויטמין – Vitamin E       מעבדה   כימיה בדם    תחום    מדידת רמת ויטמין...
סקירת ספרות
Gingko Biloba ודימום בעיניים אשה בת 65 נטלה טבליות שהכילו תמצית Gingko Biloba,40 mg    X3  ביום למשך שנתיים .במהלך ניתוח קטרקט, לאחר הזרקת Lidocaine ו- Bupivacaine...
איידס - 2007
   היסטוריה ואפידמיולוגיה לפני 25 שנה בדיוק דיווח רופא צעיר מקליפורניה על חמישה הומוסקסואלים צעירים שלקו בדלקת ריאות, שבדרך כלל נצפית רק בחולים הסובלים מליקוי במערכת החיסון....
מדריך בדיקות מעבדה - מאת פרופ' בן-עמי סלע /חלבון קושר רטינול
 באדיבות ויקירפואה            חלבון קושר רטינול – Retinol binding protein     שמות אחרים   RBP, RBP4   מעבדה   כימיה...

עדכוני רישום

נושאים חמים

ההשפעה של מזונות חריפים על בריאות המעיים

ההשפעה של אריזות פלסטיק על הרכב המזון

טפסים לבתי מרקחת

אקסטזי - סם האהבה

לילה לבן: כשהשינה בורחת

חדש על המדף

וובינרים קרובים

התחברות לאתר

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר