אנא סובבו את הטלפון שלכם.

יצירת
קשר

לקבוצת
הפייסבוק

עמוד הביתמאמריםמתחת לפני העור

מתחת לפני העור

רבים בוחרים לעטר את גופם בכתובות קעקע. מה קורה בגוף כשעושים קעקוע? האם יש לכך סיכונים? ואיך מגיבה מערכת החיסון?

קעקועים הופכים נפוצים יותר ויותר בחברה שלנו. סקר שנערך בארצות הברית בשנת 2023 מצא של-32 אחוזים מהאמריקאים יש לפחות קעקוע אחד. לפי ממצאי הסקר, הסיבה הנפוצה ביותר להתקעקעות היא לכבד או להזכיר אדם או אירוע רב משמעות בחיי המקועקע. לצד הסיפור שנושא כל קעקוע עבור מי שבחרו בו, מתחת לעור מסתתר סיפור מרתק לא פחות, שבמרכזו מערכת החיסון. אז מה בעצם קורה בגוף כשאנחנו מקבלים קעקוע?

עורי עור

העור נחשב לאיבר הגדול ביותר בגוף. הוא מכסה את פני השטח של הגוף, ומשמש מחסום ראשוני מפני מחוללי מחלות, קרינת UV, כימיקלים מזיקים ופציעות. הוא מורכב משלוש שכבות: השכבה החיצונית נקראת אפידרמיס, שכבת הדרמיס נמצאת מתחתיה ושכבת ההיפודרמיס היא הפנימית. בתהליך הקִעקוע, מספר מחטים מנקבות את האפידרמיס ומזריקות דיו אל הדרמיס, כשבדרך הן הורגות עשרות אלפי תאים. כשהמחט מחדירה את הדיו, נכנסים אל תוככי העור גם חיידקים. אפילו כשמקפידים על חיטוי יסודי ושומרים על סביבה היגיינית, יש חיידקים ששורדים ונכנסים לתוך הגוף. השלב הזה כבר דורש עבודה רבה ממערכת החיסון – עליה לתקן את הנזקים ולהילחם בחיידקים העלולים לגרום לזיהום.

הסיפור לא מסתיים כאן. הדיו המשמשת לקִעקוע, שמכילה פיגמנט (צבען) ותמיסה הנושאת אותו, עשויה מחומרים שזרים לגוף. עם החדרתם לשכבת הדרמיס מתחילה המלחמה האמיתית: המוני תאים של מערכת החיסון מגיעים לאזור בניסיון לתקן את הנזק, לזהות את הפולשים ולהרוג אותם. מתקפת הנגד מנוהלת על ידי תאים בולעניים בשם מקרופאגים, הממלאים תפקיד חשוב במערכת החיסון המולדת שלנו, ומופעלים כ”קו ההגנה הראשון” מפני פולשים.

בשלב הראשון, המקרופאגים מנסים לבלוע את הפולשים הזרים ולנטרל אותם באמצעות סביבה חומצית. החומציות בתוך המקרופאג משפיעה על החיידקים, אך לא על החומרים המרכיבים את הדיו. את החלקיקים הקטנים של הדיו המקרופאגים בולעים, אך את חלקיקי הדיו הגדולים המקרופגים אינם מסוגלים לבלוע, ולכן מערכת החיסון משנה דרך פעולה – אם אי אפשר לטפל בגורמים הזרים, כדאי לפחות למנוע מהם להתפזר בגוף. מקרופאגים נוספים מגיעים למקום ומקיפים את החלקיקים הגדולים בצורה שכולאת אותם במקומם. זו התגובה שלמעשה מקבעת את הקעקוע לאורך זמן. ואפילו כשהמקרופאגים הולכים בדרך כל בשר ומתים, הם מוחלפים על ידי מקרופאגים צעירים שכולאים מחדש את חלקיקי הדיו במקומם. מפעם לפעם חלקיקים קטנים של דיו מצליחים להשתחרר, ולכן הקעקוע דוהה וקווי המתאר שלו מיטשטשים עם הזמן.

אחד מכל ארבעה

ומה קורה אם רוצים להסיר את הקעקוע? 24 אחוזים מהנשאלים בסקר העידו שהם מתחרטים על הקעקוע שעשו. הפתרון הנפוץ במקרה כזה הוא טיפולי לייזר, שבמהלכם קרני לייזר מחממות את החלקיקים עד שהם מתפרקים לחלקיקים קטנים יותר, והורגות את המקרופאגים המכילים חלקיקי דיו או מקיפים אותם. חלק מהחלקיקים מצליחים להשתחרר ולנדוד, אך מקרופאגים חדשים מגיעים במהרה ומנסים לכלוא מחדש את החלקיקים שנותרו באזור. לכן נדרשים מספר טיפולים עד שמגיעים לתוצאה הרצויה, לרוב בין 6 ל-12 טיפולים, כתלות בגודל, מיקום וצבעי הדיו של הקעקוע. גם לאחר סיום הטיפולים עלול להישאר זכר לקעקוע, בין אם בגלל חלקיקי צבע עקשניים או משום שהדיו יושבת עמוק מדי וקרני הלייזר לא מצליחות להגיע ולפרק את כל החלקיקים.

בשם האמנות

ומה לגבי השלכות ביות לאחר הקִעקוע? בשנת 2010 התפרסם מחקר שהראה כי כשני שליש מהאנשים שעשו קעקוע פיתחו סיבוכים רפואיים, למשל פריחה ואדמומיות, וכעשרה אחוזים דיווחו על סיבוכים מתמשכים. בשנת 2021 חוקרים ישראלים דיווחו כי הסיכון לסיבוכים רפואיים בעקבות אמנות גוף, כמו קעקועים וניזום (פירסינג), גבוה פי שלושה כאשר התהליך מתרחש ברחוב או בבית לעומת סטודיו מורשה או מרכז רפואי. בעבר הסיכון המרכזי בקִעקוע היה תנאי היגיינה לקויים. כיום המודעות לכך יותר גבוהה, אך לעיתים נדירות – אחוז עד חמישה אחוזים מהמקרים – נוצרים זיהומים הקשורים לקעקוע: זיהומי עור מקומיים, ולעיתים נדירות גם זיהומים חמורים יותר, ביניהם צהבת ואיידס (HIV).

מעבר לבעיית ההיגיינה, הדיו המשמשת לקעקוע עלולה להיות מסוכנת. דיו מזוהמת, תגובות אלרגיות ורעלנים הם חלק מהסיכונים בשימוש בדיו ללא פיקוח. מסיבה זו, חוק שאוסר על שימוש בסוגי דיו שיש בהם חומרים מסוכנים נכנס לתוקף באיחוד האירופי בשנת 2022. בארצות הברית, לעומת זאת, וכך גם בישראל, אין פיקוח של ממש על דיו לקעקועים, ובהודעה העוסקת בבטיחות קעקועים שפרסם מינהל המזון והתרופות האמריקאי, מצוין כי ״ה-FDA לא אישר שום פיגמנט להזרקה עורית למטרות קוסמטיות״.

מערכת החיסון עושה כל שביכולתה כדי לשמור עלינו, אך חשוב גם לעזור לה. אם ברצונכם להתקעקע, גם אחרי שהבנתם כמה עבודה תידרש ממערכת החיסון שלכם, חשוב לבחור במקום נקי ששומר בקפדנות על נוהלי הבריאות והבטיחות. לפני כן מומלץ לקרוא את הפרסום של משרד הבריאות, כדי לקבל החלטה מושכלת לגבי המקום שבו תלכו להתקעקע.

מאת: גל פרלמן

לכתבה>>

באדיבות מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע
https://davidson.weizmann.ac.il/

מאמרים נוספים

microbes
המיקרוביום במעי ממלא תפקיד חשוב בטיפול בסוכרת מסוג 2
סקירה חדשה שפורסמה לאחרונה דנה בתפקיד מיקרוביום המעי בסוכרת מסוג 2, ובעיקר מתמקדת בזני החיידקים, במטבוליטים המופקים מהדיאטה ובאופן בו הללו תורמים לאופייה...
antibiotics
האנטיביוטיקה שעוזרת לסרטן
מחקר ישראלי מצא כי פגיעה בחיידקי מעיים עקב טיפול אנטיוביוטי מחלישה את יעילותו של טיפול CAR-T נגד סרטן ומפחיתה את סיכויי ההישרדות של החולים. בשנים האחרונות...
covid 21.8
התרחיש הרע התממש: הקלת הסגרים האטה את הייצור בסין
ויתור על מדיניות אפס קורונה הזניק את התחלואה, רוקן את מרכזי הקניות ויצר מחסור בתרופות. האפידמיולוג הסיני צופה שלושה גלי תחלואה שיימשכו עד אמצע מרץ. יו"ר...
EYE 9
הנדסה גנטית להשבת הראייה
תוצאות מעודדות למחקר קטן וראשוני בתיקון גֵן פגום שגורם לניוון תאי הרשתית בעיניים/ מחלות ניווניות של רשתית העין מובילות לפגיעה חמורה בחוש הראייה כבר בגיל...

עדכוני רישום

חיפושים מובילים

וובינרים קרובים

  • 21:20 – 21:00
    "Dayvigo מנגנון פעולה חדש לטיפול בנדודי שינה (אינסומניה)"

 

  • 21:50 – 21:30
    "שיפור ושימור יכולות קוגניטיביות – מה חדש בעולם תוספי התזונה?"
לפרטים נוספים והרשמה
  • אטופיק דרמטיטיס – מי המטופלים שלנו?

 

  • טיפולים מקומיים – איזה טיפול, כמה זמן, ובאיזה מקום?

 

  • טיפולים סיסטמיים – למי, מתי, ואיזה?
לפרטים נוספים והרשמה
  • מולקולה חדשה מסוגה – קו-אגוניסט ארוך פעולה של הקולטנים ל GLP-1 ו GIP
  • הצגת תוצאות מחקרי ה SURPASS
  • יעילות התרופה בירידה במדדי HbA1c ובמשקל
  • פרופיל בטיחות
  • גישות לטיפול במחלת ההשמנה
  • הצגת תוצאות מחקרי הSURMOUNT
  • יעילות התרופה בהורדה במשקל
  • פרופיל בטיחות
לפרטים נוספים והרשמה

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות