אנא סובבו את הטלפון שלכם.

יצירת
קשר

לקבוצת
הפייסבוק

עמוד הביתמאמריםהכוונה של גנים תרופתיים לרקמת גידול הערמונית

הכוונה של גנים תרופתיים לרקמת גידול הערמונית

תרפיה גנית היא שיטת מחקר לטיפול במחלות באמצעות החדרת גנים (טבעת הקרויה פלסמיד DNA) ספציפיים לתאי מטרה, כדי שהגנים יקודדו לייצור של חלבון טיפולי עבור אותה מחלה. אחת הדרכים להחדרת הגנים לתאים היא באמצעות נשאים פולימריים ((Non-viral vectors- יתרונם של נשאים אלה על נשאים ויראלים בכך שהם יכולים לשאת מקטעים גדולים של DNA, הם אינם מפעילים את מערכת החיסון, והם ניתנים לכיוון ספציפי לתאים  מסוימים בגוף. איור 1 מתאר את שלבי הכנת והחדרת פלסמיד לתא מטרה.ערבוב פולימרים קטיונים (סינתטיים או פוליסכרידים) עם מולקולות ה-DNA האניוניות גורם לדחיסה של ה-DNA לתצמיד ננומטרי דחוס, החודר את ממברנת התא ומעביר את ה-DNA לגרעין שם יתבטא ליצירת חלבונים.
בלוטת הערמונית (הפרוסטטה) מכילה תאים המייצרים חלק מנוזל הזרע המגן ומזין את תאי הזרע. סרטן הערמונית מתפתח בתאי בלוטת הערמונית, אולם הם עלולים בסופו של דבר להתפשט מחוץ לבלוטה אל אברים אחרים בגוף. מרבית סוגי סרטן הערמונית גדלים לאיטם. מחקרים באמצעות ניתוחים שלאחר המוות הראו שלגברים מבוגרים רבים, אשר נפטרו ממחלות אחרות, היה בנוסף גם סרטן ערמונית שהם ורופאיהם לא היו מודעים לקיומו.
מרבית צינורות הלימפה בערמונית מובילים אל קשרי הלימפה באגן הירכיים. תאים סרטניים יכולים לחדור לצינורות אלה ולהתפשט דרכם אל קשרי הלימפה, בהם ימשיכו לגדול. אם תאי סרטן הערמונית התרבו בקשרי הלימפה באגן, הם קרוב לוודאי התפשטו גם לאברים אחרים בגוף ומכאן החשיבות באיתור וריפוי מהיר של המחלה. מעל 99% מסרטני הערמונית מתפתחים מתאי בלוטת הערמונית.
בשנים האחרונות מופנים מאמצים רבים להכוונת מטען גנטי ותרופות אנטי-סרטניות ישירות לאזור הגידול, כדי להפחית את הרעילות  ואת תופעות הלוואי ולהגביר את יעילותם של חומרים אלו. קבוצת חוקרים מאוניברסיטת טקסס שוקדים בימים אלו על מציאת נשא, שישחרר גנים בעלי פוטנציאל אנטי-סרטני ישירות לאזור הגידול, וזאת בדגש על גידולים מוצקים כמו סרטן הערמונית. לצורך ההכוונה עשו החוקרים שימוש בפפטיד הציקלי  CNGRC. ייחודו של חלבון קצר זה בכך שהוא מתחבר באופן סלקטיבי ל-CD13, אלו חלבונים המבוטאים באופן ייחודי וביתר בתאים סרטניים, כמו גם בכלי הדם שלהם. הרעיון המרכזי של החוקרים הוא כי הפפטיד CNRG יזהה וייקשר לתאי ה-CD13 ובכך תושג אפיניות של הנשא לרקמת הגידול. שלבי הכנת הנשא מתוארים באיור 2. בתחילה חיברו החוקרים את הפפטיד CNGRC למולקולת Phenyl di boronic acid (PDBA) באמצעות מולקולה מתווכת-פולי אתילן גליקול (PEG). מטרת הכנסת ה-PEG כפולה: לשמש כמולקולה מקשרת ומרווחת בין ה-PDBA לפפטיד, ובנוסף, יכולתה לעבור הידרוליזה ולהתפרק/לפרק את הקומפלקס בהמשך.

 

תמונה 1: תהליך הכנת והחדרת פלסמיד

 

בהמשך חוברה מולקולת salicylhydroxamic acid  (SHA) אל הפוליקטיוןPoly-ethylenimine   (PEI), אשר יוצר את התצמיד עם ה-DNA. בשלב הסופי חוברה מולקולת ה-PDBA ל- SHAלקבלת הקומפלקס בתצורתו הסופית, מקודד ליצירה שלGalactosidase –β, הנותן אינדיקציה לכניסה ולביטוי של הפלסמיד לתא הסרטני – במידה שזה אכן יתרחש. שימוש ביכולת הצימוד של SHA ל-PDBA נמצא בשימוש נרחב במחקר התרפיה הגנית. ייחודו של תצמיד זה הוא בקלות קבלתו ובהיותו יציב מאוד אף בתנאים קיצוניים.

 

תמונה 2: שלבי הכנת הווקטור נושא המטען הגנטי. בחלק העליון – חיבור הפפטיד CNGRC למולקולה PDBA באמצעות מולקולה מתווכת-פולי אתילן גליקול וחיבורSHA  ל-.DNA בחלק התחתון – חיבור מולקולות ה-PDBA ל-SHA

 

לפני הניסויים בבעלי חיים בדקו החוקרים את יכולת הנשא להתחבר לתאים ממקור סרטני ושאינו סרטני. הנשא טופטף לתרביות תאים ממקורות שונים ונשטף כעבור 3 שעות. בזכות הסמן-Galactosidase β    ניתן היה להעריך את כמות הקומפלקס שנצמדה לתאים השונים. בדיקה ראשונית זו של היצמדות הקומפלקס לתאים הראתה צימוד גבוה ביותר לתאים סרטניים של ערמונית, שלפוחית השתן ו. לעומת זאת נצפתה היצמדות הקטנה בלפחות פי 10 לתאים שאינם ממקור סרטני. ההסבר לסלקטיביות זו נובע ככל הנראה מהימצאותם של חלבוני CD13 בתאים סרטניים שהקומפלקס "מזהה" בזכות הפפטיד CNGRC.
סדרה שנייה של ניסויים נערכה בעכברים, שהוזרקו להם תת-עורית תאים סרטניים ממקור אנושי. נקודת ההנחה של החוקרים הייתה כי תאים סרטניים אלו מבטאים את החלבון CD13 באופן שהקומפלקס הנבחן יידע לזהות אותם ולהכניס את הגן לתוכם. בכך ניתן יהיה בעתיד לבחור גן מרפא שיזהה את התאים הסרטניים ויחדור לתוכם בזכות הנשא הנבחן. לקבוצה של חמישה עכברים הוזרק הקומפלקס לדם דרך וריד הזנב. לאחר 24 שעות נבדק ריכוזו (בזכות הסמן-Galactosidase β( בגידול המוזרק ובשאר האיברים של העכברים, מתוך רצון לאפיין את פיזורו של הקומפלקס הנבדק בגוף.
תוצאות ניסוי זה מתוארות באיור 3. ניתן לראות בבירור כי הריכוז הגבוה ביותר של הקומפלקס נמצא בגידול הסרטני המוזרק, לעומת שאר האיברים, בהם התגלו ריכוזים הנמוכים בלפחות פי 20 מאשר בגידול. נתון זה מאשש את הטענה כי הווקטור הנבחן מסוגל להוביל את מטען ה-DNA לגידול הסרטני, כאשר הוא מוזרק דרך הווריד.

 

תמונה 3: אנליזה של פיזור הנשא הנבדק באברי הגוף השונים

 

חשיבות מחקר זה נעוצה בעובדה שזהו הניסיון הראשון, במודל חיה, שהוכיח כי ניתן לכוון בהצלחה מטען גנטי לתאים סרטניים המבטאים ביתר את החלבון CD13. בנוסף, זהו גם הניסיון הראשון של שימוש בפוטנציאל הקישור של החומרים SHA ו-PDBA בהקשר של נשאי מטען גנטי שאינו ויראלי, שכן עד ניסוי זה נעשה שימוש ביכולת הקישור של חומרים אלו רק בנשאים ויראליים. למרות שעל החוקרים לעבור עוד כברת דרך ארוכה עד לשימוש קליני, מחקר זה מהווה בסיס לפיתוח עתידני של נשאים שאינם ויראליים לטיפול בסרטן הערמונית באמצעות תרפיה גנית. 

 

הכותבים- המחלקה לכימיה תרופתית וחומרי טבע, ביה"ס לרוקחות, האוניברסיטה העברית

  

מקורות:
Stanley Moffattt et. al. Human Gene Therapy; 16:57–67, 2005

 

 

מאמרים נוספים

מדריך בדיקות מעבדה - מאת פרופ' בן-עמי סלע / בילירובין
 באדיבות ויקירפואה        בילירובין – Bilirubin      מעבדה   כימיה בדם, כימיה בשתן, כימיה במי השפיר...

עדכוני רישום

חיפושים מובילים

וובינרים קרובים

  • 21:20 – 21:00
    "Dayvigo מנגנון פעולה חדש לטיפול בנדודי שינה (אינסומניה)"

 

  • 21:50 – 21:30
    "שיפור ושימור יכולות קוגניטיביות – מה חדש בעולם תוספי התזונה?"
לפרטים נוספים והרשמה
  • אטופיק דרמטיטיס – מי המטופלים שלנו?

 

  • טיפולים מקומיים – איזה טיפול, כמה זמן, ובאיזה מקום?

 

  • טיפולים סיסטמיים – למי, מתי, ואיזה?
לפרטים נוספים והרשמה
  • מולקולה חדשה מסוגה – קו-אגוניסט ארוך פעולה של הקולטנים ל GLP-1 ו GIP
  • הצגת תוצאות מחקרי ה SURPASS
  • יעילות התרופה בירידה במדדי HbA1c ובמשקל
  • פרופיל בטיחות
  • גישות לטיפול במחלת ההשמנה
  • הצגת תוצאות מחקרי הSURMOUNT
  • יעילות התרופה בהורדה במשקל
  • פרופיל בטיחות
לפרטים נוספים והרשמה

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות