נושא התרופות הגנריות איננו יורד מסדר היום בדיווחי העיתונות היומית בישראל ובעולם. עיקר "הרעש התקשורתי" נסב סביב תביעות משפטיות שהוגשו הן ע"י חברות המקור והן ע"י החברות הגנריות. כל צד וטיעוניו. בחרנו הפעם, בעקבות פניות של קוראים, להפנות סדרה של שאלות זהות בנושא לחברה שליבת עיסוקה הוא גנריקה, ולחברה שעיסוקה הוא פיתוח תרופות מקור. עלינו להדגיש, שהתמונה איננה שלמה והחברות הפרמצבטיות הן רק חלק מ"השחקנים" במגרש.
את השאלות הפנינו לחברת טבע, כחברה המייצגת את התעשייה הגנרית, ובמקביל פנינו לחברה רב-לאומית המפתחת תרופות מקור. חברת טבע נענתה לנו, ותשובותיה לשאלות הועברו אלינו ע"י מר דרור בשן, מנהל העסק הגנרי בטבע ישראל. חברת המקור ובעקבותיה מספר חברות מקור נוספות, כולל ארגון "פארמה ישראל" המייצג את חברות המקור, לא נענו לבקשתנו ולא השיבו על השאלות, ואנחנו מצטערים על כך.
להלן תגובתה של חברת טבע. הדברים לא עברו עריכה במערכת PharmaLineומופיעים כלשונם. אנו נשמח לפרסם כל תגובה שתגיע למערכת.
האם החקיקה ומדיניות משרד הבריאות בישראל מעודדים או מקשים על שיווק תרופות גנריות? |
משרד הבריאות מאפשר רישום תכשיר גנרי לפי נוהל מסודר(בדומה למקובל באירופה ובארצות הברית).
לפי פקודת הרוקחות רוקח רשאי לנפק תכשיר שאושר לשיווק, הזהה לתכשיר הרשום במרשם בהרכב החמרים הפעילים, בצורה, בחוזק ובפעילות הרפואית.
מהו יחסם של ציבור הרופאים בישראל לתרופות גנריות ? |
-
מודעות הרופאים לתרופות הגנריות עלתה בשנים האחרונות. יחד עם זאת, קיימים עדיין פערים בכל הנוגע לתפיסת התרופות הגנריות.
נושא זה דורש העלאת המודעות לגנריקה בקרב הרופאים על מנת להטמיע את התובנה כי מדובר בתרופות יעילות ובטוחות באותה המידה. -
קופות החולים פועלות לפי הנחיות ברורות בכל הנוגע לרישום תרופות על ידי הרופאים. למעשה לכל רופא יש רשימה של תכשירים רפואיים שהקופה מאפשרת למבוטחיה.
-
בעשורים האחרונים תקציבי הבריאות בכלל ותקציבי התרופות בפרט, מצויים בקיצוב. בכל הנוגע לתרופות מרשם, התעשייה הגנרית מאפשרת הורדה משמעותית של העלויות אל מול תרופות המקור. במידה וקופות החולים מחליטות על הכנסת תכשיר גנרי בנוסף/במקום תכשיר מקור, לרופאים יש את האפשרות לתת למטופליהם תכשיר גנרי במקום תכשיר המקור. לדוגמא סימבסטטין טבע הוא תכשיר גנרי לסימוביל והוא שכיח מזה מספר שנים בכל קופות החולים. דוגמא נוספת היא אלנדרונט טבע לטיפול יומי. למעשה תכשיר המקור לטפול יומי הוחלף על ידי תכשיר הגנרי בצורה יעילה רוב רובם של המרשמים של אלנדרונט נרשמים עבור התכשיר הגנרי .
מהו יחסם של ציבור הרוקחים בישראל לתרופות הגנריות? |
-
בקרב הרוקחים קיימת מודעות גבוהה לנושא התרופות הגנריות. אחוז גבוה מקרב הרוקחים רואה את התרופות הגנריות כזהות לחלוטין לתרופות המקור
-
רוקחים שהינם עובדי קופות החולים או עובדים בשיתוף איתם ינהגו בהתאם למדיניות הקופות והנחיות קופות החולים.
-
הרוקחים מנפקים תרופות בהתאם לרשום במרשמים והנחיות קופות החולים. במידה וקופת חולים מסוימת בחרה בתכשיר גנרי במקום בתכשיר מקור, ינופק התכשיר הגנרי. במרשמים שמקורם אינו בקופות החולים אלא למעשה מרשמים פרטיים, הרוקח רשאי להחליף את תכשיר המקור בתכשיר גנרי
האם קיימת בקרב הרוקחים/רופאים בישראל מודעות מספקת לכל המשמעויות של שימוש בתרופות גנריות? |
-
המודעות בכל הנוגע לתהליך אישורה של תרופה גנרית איננה גבוהה (היריעה קצרה מלהכיל התייחסות לתהליך, הקריטריונים והנהלים הנוגעים לאישורה של תרופה גנרית בישראל). אנו סבורים כי יש להעלות את רמת המודעות של כל העוסקים בתחום זה.
- שאלה זו יש להפנות לרוקחים.
באיזו מידה מודעים הרופאים/רוקחים בארץ להבדלים במחירי תרופות גנריות ואתיות? |
מחירי התרופות לצרכנים הינם מידע ציבורי. יחד עם זאת, רוקחים מעצם עיסוקם מודעים טוב יותר להבדלי המחירים בין התרופות השונות.
מהי מידת ההצלחה של תרופות גנריות בהשוואה למדינות אחרות, ומה הסיבה להבדלים? |
בישראל הגנריקה מהווה כ- 50% מכלל המרשמים של התרופות. מדובר באחוז חדירה גבוה, בדומה לקיים בחלק ממדינות אירופה וכן בקנדה וארצות הברית.
תגובת חברת טבע- מר דרור בשן, מנהל העסק הגנרי, טבע ישראל
הכותבת חנה מרכוס- רוקחת ממונה, יועצת, עורכת מדעית ומו"ל Pharmaline