דר’ Edwards- מה- WHO (World Health Organization) drug monitoring center מצא קשר בין לקיחת סטטינים והסיכון להתפתחות מחלת ה- ALS (מחלת ניוון שרירים).
הידיעה התפרסמה ע”י ה- WSJ Wall Street Journal. לדבריהם, בסתיו לפני שנה, דר’ Edwards מצא כי מתוך 172 חולים שפתחו ALS או מחלה ניאורדגנרטיבית דומה, 40 מהם קיבלו סטטינים.
דר’ Edwards נמנע מלפרסם את הנתונים מאחר ולא היה בהם די כדי לבסס את הקשר, ופרסומם היה לדעתו יוצר בהלה בקרב מיליוני האנשים שמשתמשים בסטטינים. ההנחה שלו היא שכאבי שרירים וחולשה, תופעת לוואי מוכרות בסטטינים יוצרים כנראה את הטריגר ל- ALS.
ההיסוס בפרסום הנתונים מאיר בעיה שהולכת וצוברת תאוצה. תוכנות מתוחכמות מאפשרות היום סקירת מאגרי מידע וניתוח נתוני ניסויים קליניים, כך שממצאים שונים ששכיחותן נדירה ביותר ושלא נצפו בניסוי בודד, צפים מתוך נתונים אלו.
שאלת פרסום הנתונים היא לא פשוטה, כך לדברי דר’ Temple מה- FDA. נתונים שצצים מסקירת המאגרים שנעשים נגישים, פרסומם המוקדם עלול ליצור בהלה מבלי שנבדקו דיים.
הערת הכותב: לאחרונה עבר בעולם “גל צונמי” בעקבות פרסום מאמר ב- NEJM על התכשיר Avandia. הנתונים למאמר הוצאו מתוך מאגר מידע ויצרו בלבול רב בקרב רופאים וחולים ברחבי העולם. מחברי המחקר ספגו ביקורות על פרסום הנתונים המוקדמים. בעידן שבו האינטרנט הוא כלי נגיש כמעט בכל בית, ידיעות תופסות תאוצה ויוצרות גל הדף עולמי לא בהכרח חיובי, תוך מס’ שעות.
לידיעה >>
הידיעה הועברה ע”י מגר’ יעקב רוזנפלד, רוקח ראשי קופת חולים לאומית