גלובס: נוגדן מפלסטיק

הביוטק הביא לנו את הנוגדנים המופקים בתהליך טבעי? הכימיה “עונה” לו עם כלי אבחון שעשוי מפולימר ה”מיפים” הם קטנים, זולים ומדויקים ואינפיגו טוענת שעכשיו הם גם מאפשרים אבחון
 
עד שהופיעה בחיינו הביוטכנולוגיה שלטה בעולם הרפואה הכימיה – תרופות וגם חומרים לאבחון שייצר האדם לפי “מתכוני בישול” ברורים וידועים. התוצר של הכימיה היה לרוב מולקולות קטנות, בעוד הנוגדנים הם מולקולות גדולות ומורכבות יותר. הביוטכנולוגיה נגסה נתח מהפעילות של הכימיה, אך כיום, בעולם האבחון משהו חדש ומעניין מעולם הכימיה נושף בעורף הנוגדנים ועשוי אף לעוקפם בסיבוב. קוראים לו “מיפ”.

מיפ מיפ
ה-מיפ (Molecular Imprinted Polymer) הוא לא בדיוק חומר חדש, אלא נמצא במחקר כבר 30 שנה, אך שימש בעבר בעיקר בתעשייה הכימית. רק בזמן האחרון צצו החברות שמשדרגות את יכולותיו להפוך לשיטה דיאגנוסטית שוות ערך, אפילו בעלת יתרונות מסוימים מול הנוגדנים. אינפיגו (Infigo) היא אחת החברות הללו.

המיפ נוצר כמו תבנית להטבעות גבס – יוצקים אותו סביב אזור במולקולה ומקבלים תבנית פלסטיק, המכילה את המבנה ההופכי של אותו אתר. מולקולות גדולות, כמו חלבונים או DNA, חייבות הרבה מפעילותם לצורה הספציפית אליה הן מתקפלות ויוצרות “אתרים פעילים” על גבי אותה שרשרת שקופלה למבנה תלת מימדי. ברגע שקיבלנו את תבנית הפלסטיק ההופכית לאותו אתר, אנחנו יכולים לשכפל אותה בקלות ובזול. כדי לוודא שאנחנו קולטים בדיוק את המולקולה הנכונה, נהוג לשבץ את התבנית באטומים היודעים להיקשר לקבוצות פעילות שאנחנו יודעים שמצויות על גבי האתר. זה קצת כמו פאזל – המולקולה מסתדרת בתוך האתר הפעיל בזכות צורתו המתאימה לה, ואז האטומים משני הצדדים נקשרים זה את זה ונוצר מעין “קליק”, המוודא סופית שאנחנו במקום הנכון.

אינפיגו פיתחה שיטה המאפשרת מדידה כמותית של החומר. היא מבוססת על מחקריו של דר’ רפאל לוי, שמצא שאם מכניסים למיפ לפני שיגורו לתוך הדגימה את אותה מולקולה שמחפשים, אך עם זנב צבעוני הקשור אליה, המולקולה הזו תשב בתוך תבנית המיפ, אך הקשירה תהיה חלשה יותר בגלל התוספת. ברגע שהמיפ הזה יפגוש בתוך הדגימה את החומר אותו אנחנו מחפשים אך נטול הזנב הצבעוני, המולקולה מתוך הדגימה תעיף החוצה את המולקולה עם הזנב הצבעוני שכבר נמצאת במיפ, ותיקשר שם במקומה. לפי כמות המולקולות הצבועות המתרוצצות בחופשיות בדגימה (אחרי ששוחררו מתוך המיפ על ידי מולקולות מתחרות), ניתן לדעת בדיוק, באופן ויזואלי, כמה מהמולקולות שאנחנו מחפשים יש בדגימה. הצבע הזה הוא חומר שקל מאוד לאתר ולכמת (זה תפקידו). “השיטה הזו יותר ספציפית מכל מכשור כימי אנליטי שקיים היום”, אומר עידו מרגלית, מנכ”ל החברה.

המוצר הראשון של החברה מתאים ל”מקום הכואב” של הנוגדנים – זיהוי ספציפי של מולקולה קטנה – ה-MMA, שהיא סמן ביולוגי המעיד על ניצול של הגוף את הוויטמין B12. חומר זה הוא חיוני בגוף והיום נהוג לאמוד את כמותו בגוף ישירות, אך הבעיה היא שלא כל ה-B12 בגוף הוא פעיל, אלא רק נגזרת אחת ספציפית שלו. “הרופא עושה ניחוש מושכל לפי כמות ה-B12 הכללית המשוערת ולפי סימפטומים של החולה”, אומר מרגלית. אינפיגו ייצרה מיפ, שמצליח לקשור באופן ספציפי מאוד את ה-MMA, וכך ניתן לדעת בוודאות את מצבו של הנבדק. בעולם המערבי מבוצעות כיום בערך 200 מיליון בדיקות B12 בשנה. לדברי מרגלית, ה להחדרת הבדיקה הזו לשוק תהיה מינימלית, בגלל הבעייתיות בבדיקות הקיימות ומשום שמדובר במצב שממילא אינו מסכן חיים. “אנחנו מאמינים שנוכל להפוך לבדיקה המובילה בשוק הזה”, הוא מוסיף. ההערכה היא שהשקעת החממה תאפשר לחברה להגיע לאבטיפוס של המוצר הראשון. להגיע למוצר בשוק כבר תידרש השקעה נוספת, של כ-1-2 מיליון דולר.

“אחרי שנוכיח היתכנות במוצר הראשון, זו עבודה כימית פשוטה ליצור מוצרים נוספים”, אומר מרגלית. המוצר הבא, שיפנה לשוק אפילו גדול יותר, אפילו לא מחייב את זה. היום מחויב בית החולים בארה”ב לבצע סדרה של בדיקות בכל תינוק בן יומו, כולל בדיקה ל-MMA. הבדיקה הקיימת לביומרקר זה היא יקרה ומסובכת, עד כדי כך שבחלק מבתי החולים לא מבצעים אותה (ועוברים על החוק) ובבתי החולים הגדולים והמתוקצבים יותר משקיעים בה הון. בדיקה פשוטה תפתור את הבעיה ותאפשר לכולם לקיים את חוק בקלות. הרגולציה היא מסובכת מעט יותר מאשר ב-B12, אך השוק הוא כמובן עצום.

בהמשך, חוזים באינפיגו, ניתן יהיה ליצור בדיקה מהירה ויעילה כמעט לכל דגימה. כך, אם אתם עומדים לשתות מים. תוכלו לבדוק אם הם מזוהמים, לפני אכילת פרי תוכלו לדעת אם יש בו חומרי הדברה (שהם מולקולות קטנות), ואם אתם חולים, תוכלו לאבחן את עצמכם בבית.

 

לידיעה >>

הידיעה הועברה ע”י – מערכת PharmaLine

 

 

 

מאמרים נוספים

cow
לחלוב תרופה מהפרה
חוקרים החדירו גן לאינסולין לעובר של פרה וקיבלו פרה המניבה אינסולין אנושי בחלב. אינסולין הוא הורמון חלבוני שחסר או איננו פועל היטב אצל חולי סוכרת. מיליוני חולי סוכרת בעולם נוטלים מדי...
מדריך בדיקות מעבדה - מאת פרופ' בן-עמי סלע / אוסטאוקלצין - Osteocalcin
 באדיבות ויקירפואה       Osteocalcin – אוסטאוקלצין   שמות אחרים או BGLAP, OSCAL, Bone g1a protein    מעבדה   כימיה בדם, אנדוקרינולוגיה...
מדריך בדיקות מעבדה - מאת פרופ' בן-עמי סלע / דם סמוי בצואה - Occult blood
         באדיבות ויקירפואה        דם סמוי בצואה – Occult blood      מעבדה   גסטרו, בדיקת צואה  ...
covid_19_green_new
נגיפי קורונה חדשים בבני אדם
חוקרים מצאו נגיפי קורונה לא מוכרים שעברו בשנים האחרונות מבעלי חיים לבני אדם וגרמו למחלות קלות, אך ככל הידוע לא עברו לשלב של הדבקה ישירה בין בני אדם. כיום ידועים שבעה נגיפי קורונה שמדביקים...

עדכוני רישום

נושאים חמים

חוץ מירידה במשקל, לאוזמפיק יש השפעות נוספות על המשתמשים

אקסטזי - סם האהבה

טפסים לבתי מרקחת

משרד הבריאות: חיפוש מלאי תרופות בבית מרקחת

תרופה ניסיונית לנשילת עור חריפה

חדש על המדף בפארמליין

וובינרים קרובים

התחברות לאתר

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר