PPI’s הינם תכשירים בשימוש רב בחולים עם עודף חומציות, בחולים עם כיבים, כיבים כתוצאה משימוש בתרופות כגון קבוצת ה- NSID’s ובעיות ריפלוקס. על אף בטיחותם של התכשירים התעוררה שאלה האם לאור העובדה ש- PPI’sבשימוש לטווח ארוך מעלים את רמות הגסטרין, האם אין בזה כדי להעלות את הסיכון לסרטן קולורקטלי כשניסויים שונים מצאו שעלייה ברמות גסטרין קשורות לעליה בהתפתחות סרטן מעי גס in vitro, כמו כן דיכוי גסטרין הראה דיכוי התפתחות של סרטן קולורקטלי.
הניסוי הראשון של Yang וחבריו נשען על מאגר ממוחשב של 700 רופאי משפחה באנגליה. חולים שהיו במעקב פחות מחמש שנים או היו פחות מגיל 50 או שהיה להם עבר של סרטן קןלורקטלי, לא נכנסו לניסוי. לאחר סינון של 8 מיליון מטופלים, נשארו 890368 חולים, ובניפוי של החולים שלא ענו על הקריטריונים לכניסה לניסוי, נמצא כי שימוש ארוך טווח של PPI’s לא העלה את הסיכון לסרטן קולורקטלי.
ניסוי דומה שנערך בדנמרק, מדינה שלאזרחים יש גישה ללא תשלום לבית חולים, סרקו שם חצי מיליון אנשים, ושוב לאחר סינון , התקבלה תמונה דומה. דהיינו שימוש ארוך טווח ב- PPI’s לא מעלה את הסיכון לסרטן קולורקטלי.
הניסויים האלה שופכים אור על שימוש לטווח ארוך של PPI’s, לאור סדרה של ניסויים שקשרו את ה- PPI’s עם מחלות מטבוליות, דלקתיות וכו.
לידיעה >>
הידיעה הועברה ע”י מגר’ ברכה שטהל מנהלת המרכז למידע תרופתי, מרכז רבין