תוצאותיו של מחקר קליני רחב שפורסם לאחרונה ב- New England חיסלו את התקוות כי התרופה (Crestor (rosuvastatin של AstraZeneca תראה אפקטיביות במניעה של מחלה ותמותה בקרב חולי לב.
הוספה שלrosuvastatin לטיפול האופטימלי בחולים עם כשל לבבי סיסטולי לא שיפרה בצורה משמעותית היארעות של תמותה, התקפי לב או שבץ.
המחקר: (CORONA (COntrolled ROsuvastatin multiNAtional Trial in Heart Failure מצא לעומת זאת כי נצפו מקרים מעטים יותר של אשפוזים בבתי חולים תחת טיפול ב- rosuvastatin וכמו כן נמצא כי התרופה הורידה את רמות ה- LDL בחולים.
במאמר שפורסם ב- New England Journal of Medicine נכתב כי על הקלינאים להמשיך ולטפל בסטטינים בחולים עם מחלת לב איסכמית או דיספונקציה סיסטולית של החדר השמאלי למרות שעדיין קיים חוסר בהירות בנוגע למכניזם שהוצג במחקר CORONA. עד שלא יאספו ראיות נוספות, לא ניתן לומר עד כמה משקף CORONA את ההגבלות בשימוש בסטטינים לחולי לב.
CORONA הינו המחקר הפרוספקטיבי הראשון שבחן את ההשפעה של הוספת סטטינים לטיפול אופטימאלי בחולים עם מחלת לב מתקדמת. החוקרים הוסיפו ואמרו כי חולים במחלת לב סיסטולית בדרך כלל אינם משתתפים במחקרים בהם ישנו טיפול בסטטינים.
המחקר שנערך ב- 21 מדינות, כלל 5011 חולים מעל גיל 60 בדרגות שונות של מחלת לב סיסטולית שטופלו ב- ACE-inhibitors, angiotensin receptor blockers, beta-blockers. בתוספת לטיפול זה החולים חולקו אקראית לטיפול ב- rosuvastatin או בפלסבו.
נראה כי Crestor הפחית ב- 8% את מקרי המוות הקרדיווסקולרים, התקפות הלב והשבץ אך התוצאות לא השיגו מובהקות סטאטיסטית. (11.4% מהמטופלים השיגו תוצאות אלו בקבוצה המטופלת לעומת 12.3% שהשיגו תוצאות דומות בקבוצת הפלסבו).
על פי AstraZeneca לפחות 4% ממקרי התמותה בבריטניה הם כתוצאה מהתקפי לב ובערך 40% מהמקרים המאובחנים עם מחלות לב ימותו בתוך שנה, שיעור שרידות נמוך יותר מאשר בסרטן השד, הפרוסטטה והשלפוחית.
לידיעה >>
הידיעה הועברה ע”י מערכת Pharmaline