כיום מחירי ה-OTC מפוקחים ונקבעים על ידי משרד הבריאות, ואילו מחירי ה-GSL אינם מפוקחים מ-2006. בבדיקה שפורסמה ב-TheMarker בתחילת השבוע, אכן נמצא כי מחירי התרופות הנמכרות על המדפים גבוהים ב-47% ממחירי התרופות שמאחורי דלפק הרוקח, וב-70% לעומת מחירי קופות החולים.
ואולם, דברים שאמרה באותו כנס מנהלת השיווק של תרופות ללא מרשם בחברת טבע, אורלי פינקלמן, נותנים מושג לגבי מה שיקרה אם יוסר הפיקוח: "מחירי ה-GSL הם המחירים הנכונים, לעומת המחירים ב-OTC שהם נמוכים בעינינו", אמרה פינקלמן. במלים אחרות: אם יוסר הפיקוח כנראה שנראה דווקא עלייה במחירי התרופות ללא מרשם שנמכרות אצל הרוקח.
מסקר שהוצג בכנס עולה כי 19% מהישראלים רוכשים תרופות ללא מרשם ישירות מהמדף, ואילו ברשתות הפארם השיעור גדול יותר ועומד על 30%. עם זאת, שיעור הישראלים שרוכשים תרופות בנקודות המכירה האחרות כמו חנויות הנוחות ורשתות השיווק השיעור עדיין נמוך למדי, ועומד על 8% בלבד.
גם מודעות הציבור לאפשרות לרכוש תרופות ללא מרשם בלי עזרת רוקח עדיין נמוכה יחסית: רק 70% ידעו כי האפשרות קיימת ברשתות הפארם, 42% ידעו זאת לגבי בתי מרקחת פרטיים, 35% ידעו על קופת החולים, 25% ידעו על הסופרמרקט ורק 11% ידעו כי ניתן לרכוש תרופות ללא מרשם בחנויות הנוחות שבתחנות הדלק.
אבי אובל, יו"ר ארגון תל"מ, אומר שהוא "אינו מופתע מכך", ומייחס את המודעות הנמוכה לכך ש"עד היום לא נעשה מסע חינוך אמיתי לציבור לגבי האפשרויות השונות בדבר צריכת תרופות ללא מרשם".
עם זאת, ביחס למדינות העולם, אחוז המטופלים בתרופות ללא מרשם הוא גבוה יחסית. במקום הראשון נמצאת דרום אפריקה, אחריה ארה"ב ואחריה ישראל. באיטליה לדוגמה, אחוז המשתמשים הוא רק 20%.
וכמה מאתנו טורחים לקרוא את העלון לצרכן בתרופות ללא מרשם שאנו משתמשים בהן לראשונה? האחוזים לא מרשימים, במיוחד לא בהשוואה לעולם: על פי הסקר רק 60% יקראו את העלון כשהם נוטלים תרופה שלא לקחו מעולם. זאת לעומת 97% בבריטניה, 91% באמריקה הלטינית ו-83% בספרד
לידיעה >>