רמות גבוהות בדם של טריגליצרידים ו- non-high-density lipoprotein) HDL) משויכות מזה זמן רב עם סיכון מוגבר ללקות ב- large artery atherosclerotic stroke) LAA). אך לאחרונה הראו חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה כי למרות שאנשים בעלי רמות גבוהות של טריגליצרידים הינם בעלי סיכון גדול פי 2.7 ללקות ב-LAA, אנשים בעלי רמות גבוהות של non-HDL הינם בעלי סיכון נמוך פי 2.4 ללקות בו.
על פי החוקרים, LDL מהווה מזה זמן רב מטרה עיקרית להפחתת הסיכון לשבץ אך תוצאות המחקר החדש מראות סוגים אחרים של כולסטרול אשר עשויים להיות קשורים בקשר חזק יותר עם הסיכון ל-LAA.
על פי החוקרים ישנן עדויות סותרות ממחקרים קודמים בנוגע לחשיבותם של ליפידים בסרום בהקשר לשבץ אך יש לציין כי מחקרים אלו לא הפרידו בין סוגים שונים של שבץ ובין פרקציות שונות של ליפידים.
מחקרים חדשים יותר מראים כי ישנו קשר בין רמות הכולסטרול בסרום ובין שבץ איסכמי אך רק מעטים בחנו את יחסי הגומלין שבין הליפידים בסרום ובין תת הסוגים של השבץ האיסכמי. נתון זה עשוי להיות חשוב משום שישנן ראיות כי האפקט של ליפידים בפלסמה עלatherogenesis בכלי דם מוחיים שונה מזו של כלי הדם הקורונרים.
החוקרים מציינים כי ההנחיות הנוכחיות בארה"ב מדגישות כי יש לשלוט ברמות ה- LDL מבוססות ברובן על ראיות קרדיווסקולריות והם מוסיפים ואומרים כי ישנן כיום ראיות חותכות הנוגעות לכך שליפידים אחרים בסרום הנבדלים מהליפידים השותפים בפרופיל השומנים הקלאסי עשויים לנבא בצורה טובה יותר מ- LDL את הסיכון הוסקולרי.
במחקר הנוכחי בדקו החוקרים את רמות הליפידים בפלסמה ואת שיעורי ההיארעות של שבץ ב- 1,049 חולים שאושפזו עם שבץ אקוטי או transient ischemic attack מ- 2002 ועד 2007.
החולים חולקו ל-2 קבוצות LAA ו- non-LAA.
לאחר טיפול בגורמים כגון גיל, יתר לחץ דם, סוכרת, עישון, BMI ונטילת סטטינים, מצאו החוקרים קשר משמעותי בין טריגליצרידים ו-non-HDL ובין LAA אך לא מצאו כל קשר בין LAA ו- LDL.
לאור ממצאים אלו החוקרים מציעים כי על מנת לטפל בחולים המצויים בסיכון ל- atherosclerotic stroke, על הקלינאים לשקול גורמים נוספים בפרופיל השומנים. למרות כל זאת אין לבטל את חשיבותו המשמעותית של ה- LDL לבריאות הכללית.
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine