נוכחותו של osteopontin-c בגידולים של סרטן השד הינו אינדיקאטור לפוטנציאל הפולשני של הגידול ולכן יכול להוות גורם המשפיע על ההחלטה הטיפולית, כך עולה ממחקר שפורסם במגזין International Journal of Cancer.
בעוד שרכישת היכולת הפולשנית הינה שלב קריטי בשלבים המוקדמים של carcinomas (DCIS) Breast אין כיום מרקרים מולקולאריים אמינים המעידים על ההתקדמות הגידולית.
הגן osteopontin הקשור לפוטנציאל הגרורתי נתון ל- alternative splicing אשר מפיק שלושה חלבונים: osteopontin-a, osteopontin-b, osteopontin-c כאשר c מבוטא בצורה סלקטיבית בסוגי סרטן פולשניים אך לא בסוגים לא פולשניים.
החוקרים מצאו את נוכחותו של Ostopontin-C בכ-80% מהגידולים הפולשניים שנבדקו וב-0% מהדגימות הנורמליות שנבדקו. Osteopontin a ו- b נמצאו בכל הדגימות שנבדקו.
כמו כן מצאו החוקרים כי נוכחותו של osteopontin-c גברה עם התקדמות ה- grade של הגידול.
יתר על כן, Osteopontin-C נמצא בשלושת סוגי סרטן השד המכונים triple-negative וזאת משום שלא ניתן למצוא בהם את 3 המרקרים הסטנדרטים ER, PR ו- HER2.
החוקרים סיכמו ואמרו כי נוכחות המרקר בשלבים המוקדמים של המחלה תוביל לטיפול אגרסיבי יותר בעוד שחוסר נוכחותו תוביל לטיפול שמרני יותר. כמו כן עשוי החלבון להוות מטרה טיפולית כאשר ידוע שהוא בעל משמעות ברכישת הפוטנציאל הפולשני והגרורתי של הגידול.
לידיעה:
Int J Cancer 2008;122:889-897
הידיעה הועברה ע"י בעז מזרחי, דוקטורנט במחלקה לכימיה תרופתית, ביה"ס לרוקחות, האוניברסיטה העברית, ירושלים. boazmizra@gmail.com