דו"ח משרד הבריאות חושף: גידול של 70% בהשקעות חברות התרופות במחקרים בישראל בארבע השנים האחרונות
■ בילינסון מוביל בדירוג הכנסות בתי החולים ממחקרים רפואיים
■ חברת התרופות באייר שרינג השקיעה את הסכום הגבוה ביותר במחקרים בישראל
תעשיית הניסויים הקליניים בישראל ממשיכה לצבור תאוצה: ב-2008 השקיעו חברות התרופות 271 מיליון שקל במחקר קליני בישראל – עלייה של 70% לעומת 2005 – כך עולה מדו"ח הוועדה להתקשרויות של משרד הבריאות.
מדובר בעיקר במחקרים קליניים בתרופות בשלבים שונים של פיתוח, שהם חלק ממחקרים בינלאומיים שמבצעות חברות התרופות במרכזים רבים בעולם.
הדו"ח מפלח ומדרג את השקעותיהן של חברות מסחריות במחקרים רפואיים לפי מרכזים רפואיים, רופאים וחברות תרופות. הדו"ח חושף כי ישנם רופאים המטילים ביצי זהב עבור המרכזים הרפואיים שבהם הם עובדים, ומצליחים למשוך מחקרים בשווי מיליוני שקלים בשנה: ב-2008 עמדו ארבעה רופאים בראש מחקרים בשווי של יותר מ-5 מיליון שקל כל אחד.
למקום הראשון הגיע פרופ' מוריס מוסרי, מנהל המערך הקרדיולוגי מהמרכז הרפואי מאיר, שניהל ב-2008 מחקרים בהיקף כספי של 5.7 מיליון שקל. למקום השני הגיעה פרופ' ענת אחירון, מנהלת המרכז לטרשת נפוצה ודיקן שיבא, עם מחקרים בהיקף של 5.6 מיליון שקל. במקום השלישי פרופ' סלומון שטמר, סגן מנהל המכון האונקולוגי במרכז הרפואי בילינסון, עם הכנסות של 5.5 מיליון שקל ממחקר ובמקום הרביעי ד"ר דוד זלצר, מנהל מחלקה פנימית ומנהל השירות לביצוע ניסויים קליניים במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב), עם 5.3 מיליון שקל.
מוסרי, מהמרכז הרפואי מאיר, מסביר איך רופא ממרכז רפואי בינוני הצליח להתברג למקום הראשון כשהוא עוקף רופאים הפועלים במרכזים רפואיים גדולים ועשירים יותר: "הרחבנו את המערך הלוגיסטי ואנחנו משקיעים מאמץ בגיוס מספר גדול של חולים למחקרים על ידי הידוק הקשר עם המחלקות האחרות. אנחנו גם מקפידים מאוד לגייס רק חולים שמתאימים למחקר ולא נושרים ממנו – זה דורש יותר זמן ומאמץ, אבל משתלם בטווח הארוך". לדבריו, "גם שביעות הרצון של החולים מהטיפול הרפואי ומהיחס האישי מצד הצוות הרפואי מגבירה מוטיווציה של חולים להיכנס למעקב מסודר וצמוד של צוות המחקר".
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine