הבדיקות הסטנדרטיות המיועדות להערכת הסיכון העתידי לסבול מתסמינים של אסטמה ומהתלקחויות הינן בעלות כח מנבא חלש בקרב אנשים הסובלים מאסטמה ואשר ממלאים אחר הנחיות הטיפול, כך עולה ממחקר חדש.
יש צורך במנבאים חדשים אשר יאפשרו למדוד את התנודות של המחלה המתרחשות בקרב אוכלוסיה מטופלת היטב, כך דיווח צוות המחקר בכתב העת Allergy and Clinical Immunology.
החוקרים העריכו את היארעות התסמינים וההתלקחויות לאורך 46 שבועות בקרב 546 מתבגרים ומבוגרים צעירים חולי אסטמה בגילאים 12-20 אשר ממלאים אחר הקווים המנחים לטיפול של ה- National Institutes of Health.
אף לא אחד מהמנבאים הנפוצים להתלקחות אשר שימושיים בקרב אוכלוסיית חולים בהם המחלה לא נשלטת נמצא כשימושי בקרב אוכלוסיה זו.
החוקרים דיווחו כי באופן ספציפי, ניתן היה לחזות את מקסימום הימים בהם צפויים תסמינים והתלקחויות, אך רק במידה מועטה וזאת על ידי שימוש בשילוב של תסמינים הקשורים באסטמה ומבחנים סטנדרטים להערכת תפקוד הריאות הכוללים FEV1, FEV1/FVC והשינוי המתקבל ב- FEV1 לאחר טיפול בברונכודילטורים.
למרות זאת, גורמים מנבאים אלו חזו אך ורק כ- 12.6% ו- 11.4% מהמשתנים עבור התלקחויות ומספר הימים המקסימלי בהם צפויים תסמינים בהתאמה.
בנוסף, התרומה העצמאית של דרגת הדלקת בדרכי האוויר (כפי שנמדדה על ידי nitric oxide ננשף, ורמת אוזנופילים בכיח ובדם) והמצב האטופי (IgE, מספר תבחיני העור החיוביים, IgE ספציפי כנגד אלרגנים נפוצים באוויר), כל אלו נמדדו בתחילת המחקר והיו "מינימלים".
החוקרים סיכמו ואמרו כי היה זה מפתיע למצוא שהגורמים הנפוצים לחיזוי הסיכון העתידי לאסטמה בקרב אוכלוסיה שאינה מטופלת, אינם בעלי יתרונות קליניים עבור אוכלוסייה מטופלת היטב של מתבגרים ומבוגרים צעירים חולי אסטמה.
מקור הידיעה >>
J Allergy Clin Immunol 2009
הידיעה הועברה ע"י חנה מרכוס מערכת PharmaLine