שירות “מאחורי הכותרות” מאת ה- NHS Choices מפרסם את הערכתו לפרסומים בתקשורת שטענו כי אכילת דגים מגינה מפני מחלת האלצהיימר. הדיווחים התבססו על אבסטרקט של מחקר קוהורט שפורסם בכנס מדעי. המחקר בדק האם קיים קשר בין כמות הדגים הנאכלים ובין גודלם של מבנים שונים במוח – 10 שנים מאוחר יותר. החוקרים אף בדקו האם יש קשר בין גודלם של המבנים הללו ובין הסיכון לדעיכה קוגניטיבית לאורך 5 שנים.
החוקרים ציינו כי אף על פי שלא ניתן להעריך באופן מלא את ממצאי המחקר בשלב זה היות ומסקנותיו עדיין לא פורסמו במלואן, אין להתעלם מהדברים הבאים:
• האבסטרקט התמקד בדעיכה קוגניטיבית. לא ברור כיצד נמדדה אותה דעיכה, והאם החוקרים בדקו באופן ספציפי את התפתחותה של מחלת האלצהיימר.
• מידע על צריכת הדגים נאסף בתחילת המחקר, אך לא במהלך 10 שנות המעקב. יתכן כי הרגלי האכילה השתנו במהלך תקופה זו.
• האבסטרקט מתאר שינוי של “פי חמש” בסיכון אך לא נותן כל אינדיקציה בנוגע לשיעור הנבדקים שהציגו דעיכה קוגניטיבית. אם הסיכון לדעיכה קוגניטיבית בקרב אנשים שלא אוכלים דגים הינו נמוך מאוד, יתכן כי הבדל של פי 5 בסיכון אינו משמעותי בעולם האמיתי.
• אף על פי שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים מסוימים העשויים להגביר את הסיכון להיארעות דעיכה קוגניטיבית, יתכן כי ישנם גורמים נוספים אשר לא נלקחו בחשבון.
הידיעה הועברה ע”י מערכת PharmaLine