רקע: קטניות, כולל עדשים, גרגרי חומוס, ושעועית הינם מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך אשר הומלצו על ידי הקווים המנחים הלאומיים לטיפול בסוכרת. אף על פי כן, על פי ידיעתנו אף פעם לא נעשה בהם שימוש ספציפי להורדת האינדקס הגליקמי של הדיאטה, ולכן ערכנו מחקר העוסק בהשפעתם של מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך על חולי סוכרת מסוג 2 תוך התמקדות בקטניות.
שיטות: סה"כ 121 חולי סוכרת סוג 2 חולקו אקראית לדיאטה עשירה בקטניות ובעלת אינדקס גליקמי נמוך המעודדת את המשתתפים להגביר את צריכת הקטניות בלפחות כוס אחת ליום, או להגביר את צריכת הסיבים הבלתי מסיסים על ידי צריכה של מוצרים מחיטה מלאה, למשך 3 חודשים. מטרת המחקר העיקרית הייתה השינוי בערכי ה- hemoglobin A1c (HbA1c) ומטרת המחקר המשנית הייתה השינוי בציון הסיכון למחלות לב כליליות.
תוצאות: הדיאטה העשירה בקטניות הורידה את ערכי ה- HbA1c ב- −0.5% (95% CI, −0.6% to −0.4%) והדיאטה עשירה בחיטה מלאה הורידה את ערכי ה- HbA1c ב- −0.3% (95% CI, −0.4% to −0.2%). בהשוואה לדיאטה העשירה בחיטה מלאה, ההפחתה היחסית בערכי ה- HbA1c לאחר הדיאטה העשירה בקטניות הייתה גדולה ב- −0.2% (95% CI, −0.3% to −0.1%; P < .001). ההפחתה בסיכון למחלות לב כליליות לאחר דיאטה עשירה בקטניות הייתה −0.8% (95% CI, −1.4% to −0.3%; P = .003) מרבית ההשפעה הייתה הודות לירידה בלחץ הדם הסיסטולי שנצפתה בקרב הנבדקים שקיבלו דיאטה עשירה בקטניות, בהשוואה לנבדקים שקיבלו דיאטה עשירה בחיטה מלאה (−4.5 mm Hg; 95% CI, −7.0 to −2.1 mm Hg; P < .001).
מסקנות: שילוב של קטניות בדיאטה להורדת האינדקס הגליקמי משפרת את השליטה הגליקמית ומורידה את ציון הסיכון המחושב למחלות לב כליליות בקרב חולי סוכרת מסוג 2.
הידיעה הועברה ע"י מערכת PharmaLine