חוקרים באוני’ ת”א פיענחו אופן פעולתו של IGF-1R, קולטן הקשור לתוחלת החיים, לאלצהיימר, לסרטן ולתופעות

 חוקרים באוניברסיטת תל אביב פיענחו אופן פעולתו של IGF-1R, קולטן הקשור לתוחלת החיים, ל, לסרטן ולתופעות נוספות

 

מחקר פורץ דרך מאוניברסיטת תל אביב פותח חלון אל הבנת תפקודו ותפקידו של קולטן חיוני, המצוי בכל תא בגופנו.

 

התובנות החדשות עשויות לשמש כבסיס לפיתוח טיפולים עתידיים לאלצהיימר, ואף להאטת תהליך ההזדקנות.

 

הקולטן, ששמו המדעי IGF-1R, מוכר לחוקרים זה מכבר כחלבון רב- פעלים, המעורב בתהליכים רבים: החל בהתפתחות עוברים ו של , דרך גידולים סרטניים, וכלה בהזדקנות. קבוצת חוקרים מאוניברסיטת תל אביב, בראשותה של ד”ר אינה סלוצקי מהפקולטה לרפואה ומבית ספר סגול למדעי המוח, יצאה לחקור את אופן פעולתו של IGF-1R במוח, ואת הקשר בינו לבין מחלת האלצהיימר, המאפיינת את הגיל מבוגר. המחקר הבסיסי, שעסק ברמת המולקולות והתא הבודד, חשף רובד עמוק ומהותי בפעילותו של המוח – הן במצב תקין, והן במצבי חולי.

 

המחקר בוצע בפועל על ידי הדוקטורנטית נטע גזית, בשיתוף עם החוקרות ד”ר אירנה ורטקין, ד”ר אילנה שפירא, עדן שלומוביץ, מעיין שייבה ויעל מור ממעבדתה של ד”ר סלוצקי, ועם חוקרים מאוניברסיטת גטינגן בגרמניה.

המחקר פורסם בכתב העת Neuron בפברואר 2016.

 

מעבר מידע בין תאי העצב

“בשנת 2009 פורסמו שני מחקרים שהראו כי ירידה בכמות הקולטן IGF-1Rקשורה לשיפור בתפקוד המוחי ולהחלשת ה שקשורה לאלצהיימר אצל עכברים במודל לאלצהיימר,” אומרת ד”ר סלוצקי. “אנחנו ביקשנו לברר מדוע וכיצד זה קורה, אך כבר בתחילת עבודתנו מצאנו שמעט מאוד ידוע על פעילותו של IGF-1R במעבר מידע במוח בכלל – וקודם כל במוח הבריא. לכן החלטנו ‘לקחת צעד אחורה’, ולבחון את פעולתו והשפעתו של הקולטן במוח – ראשית במצב תקין, ורק אחר כך במצב של אלצהיימר.”

 

החוקרים התמקדו בהיפוקמפוס, אותו אזור במוח האחראי על הזיכרון והלמידה, וידוע כי הוא נפגע משמעותית אצל חולי אלצהיימר. באמצעות פרוסות מוח ותרביות של תאי היפוקמפוס, הם בחנו במעבדה את תגובתו של הקולטן לחלבונים שונים, ואת השפעת ההליכים על מעבר מידע בסינפסות – נקודות החיבור בין תאי העצב במוח.

 

מסבירה ד”ר סלוצקי: “אנחנו מכירים שני סוגים של מעבר מידע בין תאי העצב במוח: רובה הגדול של הפעילות הוא מעבר של מידע ברור ומזוהה, הנובע מגירוי חשמלי; בנוסף, קיימת גם מידה קטנה של מעבר מידע ספונטני ואקראי, ללא גירוי חשמלי, שאיננו יודעים מה תפקידו, והוא מכונה לעתים ‘רעש’. הממצא המעניין ביותר במחקר שלנו הייתה השפעתו של חומר מעכב, שמפחית את פעילותו של IGF-1R, על מעברי מידע משני הסוגים: גילינו שכשהקולטן מעוכב, יש ירידה במעבר מידע הנובע מגירויים חשמליים, ולעומת זאת עלייה במעבר המידע הספונטני. התוצאה הכללית היא ירידה משמעותית בפעילות הכוללת של המוח.” בהמשך חשפו החוקרים שני מנגנונים מולקולריים המתווכים את התופעות הללו, שנמצאים במיטוכונדריה של התא (אברון המפיק אנרגיה, ונחשב ל’תחנת הכוח’ של כל תאי הגוף).

 

גישה חדשה לאלצהיימר

מסכמת ד”ר סלוצקי: “אחת התופעות המוכרות אצל אנשים בסיכון לאלצהיימר היא פעילות מוגברת וחריגה של תאי העצב בהיפוקמפוס. אנחנו הראינו שהוספת מעכב של IGF-1R, שגורמת לירידה בפעילותו של הקולטן, מפחיתה גם את הפעילות בסינפסות של תאי העצב בהיפוקמפוס. לכן אנחנו ממליצים כעת לבחון את יעילותו של החומר המעכב כגישה חדשה לטיפול בפעילות מוחית לא תקינה, הגורמת לכשל קוגניטיבי בחולי אלצהיימר. בנוסף, מכיוון שידוע כי הסיכון למחלת אלצהיימר עולה עם הגיל, ו IGF-1R-ממלא תפקיד מרכזי בקביעת תוחלת החיים – ייתכן שיש כאן צעד ראשון להבנת קשר נסיבתי בין פעילות מוחית להזדקנות, ומכאן לפיתוח תרופות נוספות שיאריכו את חיינו.”

 

למאמר >>   

 

לפרטים נוספים: פרופ’ אינה סלוצקי 054-2277496

 

 

 

הידיעה הועברה ע”י מערכת PharmaLine

 

 

 

מאמרים נוספים

air-pollution-chimney-109898950
הממשלה מודה לראשונה בקשר בין זיהום האוויר בארץ למחלות
אחרי דחייה של שנים, פרסמה הממשלה מחקרים הקושרים בין זיהום האוויר הכבד באזורים שונים בארץ לבין תחלואה. בנפגעים גם עוברים בבטן אמם. תוכנית שהיתה יכולה לשפר את המצב משמעותית נגנזה במשרד...
מספר שאלות בנוגע לנחיצותן של בדיקות ופרוצדורות רפואיות מסוימות
    ה- American Board of Internal Medicine Foundation פרסם אוסף המלצות חדשות שחוברו על ידי 17 איגודים מומחים בנוגע לבדיקות, פרוצדורות וטיפולים “אשר על הרופאים והמטופלים...
טיפול בילדים באמצעות צמחי מרפא
השימוש בצמחי מרפא לטיפול בתינוקות ובילדים הוא עתיק יומין והיה קיים בכל התרבויות. הטיפול נעשה ברובו באמצעות צמחים הן לשימוש פנימי והן לחיצוני.   בחודשים הראשונים לחייו מצויים בגופו...
בדיקות סקר נשאות למחלות גנטיות
ההתפתחות המהירה בהבנת הבסיס הגנטי של עוד ועוד מחלות תורשתיות נוטעת בנו, העוסקים ברפואה, וגם בציבור הרחב, ציפיות רבות. הציפיות הן גם בתחום האבחנה, גם בתחום המניעה וגם בתחום הטיפול. אבל...

עדכוני רישום

נושאים חמים

אקסטזי - סם האהבה

חוץ מירידה במשקל, לאוזמפיק יש השפעות נוספות על המשתמשים

טפסים לבתי מרקחת

טסטומקס TESTOMAX

משרד הבריאות: פרסום מחירון תרופות מרשם באתר של משרד הבריאות

חדש על המדף

וובינרים קרובים

התחברות לאתר

אישור הרשמה

תודה על הרשמתך

ברגעים אלה נשלח אליכם מייל אישור הרשמה. להפעלת חשבונך באתר, יש ללחוץ על קישור זה.

הנתונים שסיפקת במהלך הרישום נבדקים כעת מול מאגר רישוי המקצועות הרפואיים במשרד הבריאות. בתום הבדיקה תתקבל הודעה בהתאם.

תוכן למנויים

תוכן זה ניתן להצגה
לאנשי / נשות
צוות מקצועי בלבד

לכניסה למערכת:

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר

,אם הינכם עובדי מקצועות הבריאות
.עדכנו זאת בחשבונכם האישי

אם לדעתך נפלה טעות, ניתן ליצור קשר עם צוות האתר דרך עמוד יצירת הקשר

כניסת מנויים רשומים

בלחיצה על כניסה אני מאשר\ת את הסכמתי לתנאי האתר ולמדיניות הפרטיות

עדיין לא נרשמת? להרשמה לאתר