רבים מהסובלים ממחלות של כאב כרוני חווים גם קשיי שינה. זה נשמע הגיוני – כשכואב לנו, קשה לנו להירגע ולשקוע בשינה טובה. גם אם הצלחנו להירדם אנחנו עלולים להתעורר מהתקף נוסף של כאבים. למעשה, מחקרים מראים קשר סטטיסטי ברור בין כאב לבין איכות שינה ירודה.
אך הקשר בין כאב להפרעות שינה עובד גם בכיוון ההפוך: מחקרים שנעשו בשנים האחרונות העלו שמחסור בשינה בלילה, או שינה מקוטעת, מביאים לרגישות מוגברת לכאב למחרת היום. הממצא הזה מצטרף למגוון השפעות שליליות המיוחסות לחוסר שינה. מכאן אפשר להבין שהסובלים מכאב כרוני לכודים בלולאת משוב חיובי, או אפקט "כדור שלג" – הכאב פוגע באיכות השינה, וההפרעות בשינה תורמות בתורן לעלייה ברמת הכאב, וחוזר חלילה.
מחקר שהתפרסם בינואר 2019 ניסה להתחקות אחרי המנגנון הגורם לרגישות יתר לכאב בעקבות מחסור בשינה. לצורך כך הוזמנו נבדקים למעבדת שינה פעמיים: פעם אחת אפשרו להם לישון ובשנייה נאלצו להישאר ערים כל הלילה. בבוקר נבדקה רגישותם לכאב בעת מגע במשטח חם ונמדד סף הכאב שלהם. בבדיקה כזאת הנבדקים נוגעים במשטח כמה פעמים, כשבכל אחת מהן הטמפרטורה שלו אחרת, ומדווחים אם הם חוו את החום ככאב או כחמימות בלבד. בדומה למחקרים קודמים, סף הכאב של הנבדקים ירד בכ-15 אחוז בממוצע לאחר לילה ללא שינה, כלומר, הספיקו טמפרטורות פחות גבוהות כדי שהתחושה תהיה כואבת.
מאת גל מנלה