סיטוקסימאב (Cetuximab), המוכרת גם בשמה המסחרי ארביטוקס, היא תרופה המיועדת לטיפול בסרטן גרורתי של המעי הגס או בסרטן ראש וצוואר. התרופה היא למעשה נוגדן שנקשר לקולטן בשם EGFR ששכיחותו גבוהה במיוחד בתאים סרטניים. מאחר ש-EGFR עוזר לתא הסרטני להתחלק ולשגשג, קשירה של התרופה לקולטן פוגעת ביכולת הזאת. בצידה השני מולקולת הסיטוקסימאב נקשרת לתאים של מערכת החיסון וכך מעודדת אותם להרוג את התא הממאיר.
הסיטוקסימאב מיוצרת מתאים שנלקחו במקור מעכברים ומופקת מהם בתהליך מסובך ויקר. קבוצת מחקר מאוניברסיטת אוקלנד בניו זילנד הצליחה לייעל את תהליך הפקת הנוגדן ולהוזיל אותו באופן משמעותי על ידי בידודו מחלב של עיזים שהונדסו גנטית להפיק כמויות גדולות של הנוגדן בחלב שלהן. המחקר עוד לא עבר ביקורת עמיתים ולכן טרם התפרסם באופן רשמי, אך ממצאיו הראשוניים פורסמו באתר BioRxiv.
החוקרים החדירו את רצף ה-DNA של הנוגדן לתוך תאי עז שאוחדו עם תא ביצית של עז. הקוד הגנטי שהוחדר נבנה כך שיבטיח שהחלבון ייווצר רק בבלוטות החלב של העז. החוקרים הפרו בביציות כאלה עיזים פונדקאיות ועקבו אחרי הצאצאיות שנולדו להן. כעבור חצי שנה, כשחלבו את העיזים המהונדסות גנטית, נמצא שהן אכן ייצרו את הנוגדן בחלב שלהן.
מאת יעל גרופר