מחקר חדש שנערך באוניברסיטאות טיבינגן ווירצבורג בגרמניה מגלה תופעה מדאיגה: קפאין – מרכיב נפוץ במשקאות כמו קפה, תה וקולה – עשוי להחליש את השפעתן של אנטיביוטיקות מסוימות, ובכך להשפיע על יכולת הגוף להילחם בזיהומים חיידקיים. המחקר, שפורסם בכתב העת המדעי PLOS Biology מציע תובנות חדשות על הדרך שבה חיידקים מגיבים לחומרים כימיים בסביבתם, גם אם אינם בעלי השפעה אנטי-מיקרוביאלית ישירה.
הצוות, בהובלת פרופ' אנה ריטה ברושדו, בחן את השפעתם של 94 חומרים שונים – כולל תרופות מרשם, אנטיביוטיקות ורכיבי מזון – על חיידק ה–Escherichia coli (E. coli) הידוע כפתוגן פוטנציאלי. באמצעות רובוט פיפטות מתקדם, החוקרים ניתחו כיצד חומרים אלו משפיעים על ביטוי גנים רגולטוריים וחלבוני הובלה תחבורה בתא החיידקי. חלבונים אלו משמשים כמעין שערים – הם שולטים על כניסת ויציאת חומרים מהתא, ומאזן מדויק ביניהם חיוני להישרדות החיידק.
איך קפאין משפיע על החיידק?
המחקר מצא כי קפאין מפעיל שרשרת תגובות ביולוגיות בתוך חיידק ה-E. coli. התהליך מתחיל בהפעלה של רגולטור גנים בשם Rob, שמוביל לשינויים בביטוי של מספר חלבוני הובלה. כתוצאה מכך, החיידק מפחית את ספיגת האנטיביוטיקה ציפרופלוקסצין – אחת מהאנטיביוטיקות הנפוצות ביותר לטיפול בזיהומים חיידקיים. החוקרים מכנים את התופעה הזו “אינטראקציה אנטגוניסטית” – כלומר, השפעה שלילית של חומר אחד על יעילותו של חומר אחר.
האם זה נכון לכל החיידקים?
מעניין לציין שהתופעה לא נצפתה בחיידק Salmonella enterica הקרוב גנטית ל-E. coli. הדבר מעיד על כך שגם בקרב מינים דומים של חיידקים, תגובות סביבתיות יכולות להיות שונות – ככל הנראה בשל הבדלים במסלולי ההובלה או בתרומתם לספיגת אנטיביוטיקה.
השלכות רפואיות ועתידיות
המחקר מדגיש את חשיבות ההבנה של “עמידות נמוכה” לאנטיביוטיקה – מצב שבו חיידקים אינם נושאים גנים עמידים קלאסיים, אך מצליחים להקטין את יעילות התרופה באמצעות התאמה רגולטורית לסביבה. תובנה זו עשויה להשפיע על גישות טיפוליות עתידיות, כולל המלצות תזונתיות בזמן טיפול אנטיביוטי. ייתכן שבעתיד יהיה צורך לשקול האם לצרוך קפאין או חומרים אחרים בזמן נטילת אנטיביוטיקה, כדי למנוע ירידה ביעילותה.
החוקרים מדגישים כי מדובר במחקר בסיסי, אך כזה שיש לו השלכות ממשיות על בריאות הציבור. פרופ' קרלה פולמן, נשיאת אוניברסיטת טיבינגן, ציינה כי “מחקר כזה מדגיש את תפקידו החיוני של המדע בהבנת בעיות אמיתיות ובמציאת פתרונות להן.”
סיכום
המחקר פורץ הדרך מציע זווית חדשה על האינטראקציה בין תזונה, תרופות וסביבה מיקרוביאלית. הוא מעלה שאלות חשובות על השפעת הרגלים יומיומיים – כמו שתיית קפה – על הצלחת טיפולים רפואיים. ייתכן שבעתיד, המלצות רפואיות יכללו גם הנחיות תזונתיות מדויקות יותר, שיבטיחו את יעילות התרופות וימנעו עמידות חיידקית לא צפויה.





