מחקר שפורסם בכתב העת Neurology מצא כי נוגד החמצון lycopene – המצוי בעגבניות ובפירות וירקות אדומים אחרים – מפחית את הסיכון לשבץ.
החוקרים בדקו את רמותיהם בדם של מספר נוגדי חמצון בקרב כ- 1,000 גברים בגיל העמידה מפינלנד. במהלך 12 שבועות המעקב, אירעו 67 מקרי שבץ. לאחר תקנון לגורמי סיכון מקובלים לשבץ, נמצא כי גברים שהיו מצויים ברבעון העליון של רמות ה- lycopene בסרום, הציגו סיכון נמוך ב- 55% לכל שבץ, וסיכון נמוך ב- 59% לשבץ איסכמי, בהשוואה לגברים שהיו מצויים ברבעון התחתון של רמות ה- lycopene. לא נמצא קשר בין נוגדי החמצון האחרים שנמדדו ובין הסיכון לשבץ.
S. Andrew Josephson כתב ב- Journal Watch Neurology: “המספר הקטן של מקרי השבץ במהלך המחקר והמחסור במדידות של רמות ה- lycopene לאורך זמן מקשים על יכולתנו להסיק מהממצאים על כלל האוכלוסייה. נכון להיום, יש להוסיף ולהמליץ על דיאטה מגוונת עשירה בפירות וירקות כמו גם להוסיף ולחקור האם קיים מזון מסוים היעיל להפחתת הסיכון לשבץ.”
הידיעה הועברה ע”י מערכת PharmaLine