בדיקת אולטרה-סאונד עשויה לסייע בזיהוי של זיהום ראשון בדרכי השתן בקרב תינוקות, כך עולה ממחקר שתוצאותיו פורסמו במהדורת מאי של ה- Journal of Urology.
לדברי החוקרים, קיימת כיום מחלוקת בנוגע לדרך המתאימה ביותר להערכת תינוקות עם זיהום ראשון בדרכי השתן כאשר הבדיקות המקובלות כוללות בדיקת אולטרה-סאונד, VCUG ,Voiding Cystourethrograpy, מיפוי DMSA (Dimercaptosuccinic Acid), או שילוב כלשהו של הבדיקות הללו.
בכדי לבחון את יעילותה של בדיקת האולטרה-סאונד, אספו החוקרים נתונים אודות סריקות שנערכו בקרב 290 ילדים (161 בנים) עם זיהום ראשון בדרכי השתן. בנוסף לבדיקת אולטרה-סאונד, עברו התינוקות גם מיפוי DMSA במהלך ההערכה הראשונית, וכן בדיקת VCUG לאחר חודשיים.
בדיקת האולטרה-סאונד זיהתה 183 ממצאים אבנורמלים בקרב 120 תינוקות (41%), כולל אבנורמליות מבנית משמעותית בקרב 21 בנים ו-19 בנות.
בדיקת האולטרה-סאונד הביאה לאבחנה של VUR (Vesicoureteral Reflux) בדרגה III-V ב-17 מבין 27 ילדים, אך רק ב-5 מבין 13 ילדים שהציגו ריפלוקס בדרגה III.
בסה"כ, הציגה בדיקת האולטרה-סאונד רגישות של 63% וסגוליות של 61% עבור זיהוי VUR.
החוקרים מצאו קשר מובהק בין אבנורמליות שזוהתה בבדיקת אולטרה-סאונד ובין נוכחות וחומרת האבנורמליות כפי שזוהו במיפוי DMSA וזאת כאשר בדיקת האולטרה-סאונד מציגה רגישות של 48% וסגוליות של 66% עבור זיהוי אבנורמליות שזוהו במיפוי DMSA.
אורך הכליה הארוכה יותר כפי שנמדד בבדיקת האולטרה-סאונד היה קשור בקשר ישיר לנוכחות מדדי דלקת כגון חום גוף ורמות CRP, כמו גם לנוכחות אבנורמליות במיפוי DMSA.
לדוגמא, עבור תינוקות שהציגו אורך כליה ארוכה המצוי בטווח הייחוס, זוהו ב-22% ממצאים במיפוי DMSA, זאת בהשוואה ל-67% מהתינוקות שהציגו אורך כליה ארוכה שעמד על מעל לשתי סטיות תקן מעל הנורמה.
מחברי המחקר סיכמו ומסרו כי בדיקת האולטרה-סאונד מהווה חלופה אטרקטיבית או משלימה למיפוי DMSA כקו-ראשון של בדיקות הדמיה בתינוקות עם זיהום בדרכי שתן וזאת מאחר שמדובר בבדיקה לא-פולשנית.
מקור הידיעה >>
J Urol 2010;183:1984-1988
הידיעה הועברה ע"י חנה מרכוס, מערכת PharmaLine