מחקר קוהורט חדש הציג לאחרונה תוצאות המציעות כי רמות גבוהות של ויטמין C בפלסמה קשורות עם סיכון מופחת ללקות בשבץ. החוקרים טוענים כי חולים בהם נמצאה רמה גבוה של הוויטמין הציגו סיכון מופחת ב- 42% לעומת חולים עם רמות נמוכות של הוויטמין.
המחקר: (European Prospective Investigation into Cancer (EPIC פורסם בגיליון ינואר של המגזין American Journal of Clinical Nutrition.
למרות הידע הקיים כיום כיascorbic acid הינה בעלת פעילות אנטיאוקסידטיבית ולכן רמות גבוהות שלה קשורות בסיכון מופחת ללקות במחלות קרדיווסקולריות, מחקרים רנדומאליים קודמים של תוספי מזון כגון beta-carotene, vitamin E ו- vitamin C לא הציגו כל שיפור בסיכון למחלות קרדיווסקולריות.
המחקר הנוכחי כלל 20,649 גברים ונשים בגילאים 40-79 אשר לא לקו מעולם בשבץ. הנבדקים מילאו שאלון בריאות והגיעו לביקורים במרפאה בין השנים 1993-1997 בהם נמדדו רמות הוויטמין בפלסמה. לאחר מכן השתתפו הנבדקים במעקב להיארעות שבץ שנמשך עד שנת 2005.
הנבדקים חולקו לארבעה רבעונים בהתאם לרמות הוויטמין שבדמם והמחקר מצא כי נבדקים אשר השתייכו לרבעון הגבוה ביותר הציגו סיכון מופחת ב- 42% ללקות בשבץ לעומת אלו אשר היו מצויים ברבעון הנמוך ביותר.
החוקרים מסכמים ואומרים כי כיום ניתן לומר לציבור כי צריכה גבוהה של פירות וירקות הינה בעלת יתרונות בריאותיים רבים הכוללים את הפחתת הסיכון לשבץ.
כמות הפירות והירקות שיש לצרוך על מנת להפחית את הסיכון לשבץ ולמחלות קרדיווסקולריות אינו ידוע אך ידוע כי צריכה של 5-9 מנות פרי ליום קשורה ביתרונות רבים וזו הכמות אליה צריך הציבור לשאוף.
לידיעה >>
הידיעה הועברה ע”י בעז מזרחי, דוקטורנט במחלקה לכימיה תרופתית, ביה”ס לרוקחות, האוניברסיטה העברית, ירושלים. boazmizra@gmail.com